29.4.2015

Miltä ajalta on albumikuvamme?

Vanhan mustavalkokuvasta värikuvaksi retusoidun kuvan takaa löytyi leima "Oy Eira Ab H.ki H.fors, Uudenmaank. 23 Nylandsg. 23". Miltähän ajalta tämmöinen perhealbumimme perintökuva voisi olla?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Oy Eira Ab on perustettu vuonna 1919, ja silloin se sijaitsi tietojemme mukaan osoitteessa Korkeavuorenkatu 25. Myöhemmin se taas on sijainnut Kaisaniemenkadulla. Uudenmaankadun osoite ei ollut meillä tiedossa, joten en myöskään tiedä tarkemmin, minä vuosina Eira on toiminut siellä.

Oy Eira Ab:sta on voinut myös tilata vanhoista valokuvista kopioita, esimerkiksi suurennoksia. Usein kuviin toivottiin myös väritystä silloin, kun varsinaisia värivalokuvia ei vielä ollut saatavilla. Valokuvien väritys oli suosiossa ihan valokuvan keksimisen alkuajoista aina 1900-luvun puoliväliin asti. Kuvanne saattaa olla joko alunperinkin Eiran valokuvaamossa otettu, tai sitten kyseessä voi olla vanhemmasta kuvasta siellä teetetty suurennos. Kun puhut albumista, oletan, ettei kuva siis ole kovin suuri eikä kehystetty. Itse valokuvaa näkemättä on vaikea arvioida, miltä ajalta kuvanne on. Yleensä kuvattujen henkilöiden vaatteet ja kampaukset toimivat hyvinä johtolankoina.

Jos väritetyt valokuvat kiinnostavat, voit hakea lisätietoa niistä Kysy museolta -palvelusta hakusanalla "väritys". Lisää tietoa vanhojen valokuvien iän arvioinnista taas voit löytää hakusanalla "ajoitus".

Kommentit (2)

Sirkku Dölle kommentoi:

Oy Eira Ab osoitteenaan Uudenmaankatu 23 esiintyy Sinisen Kirjan valokuvaamoluettelossa Helsingin kohdalla sekä vuoden 1949-50 että vuoden 1956 hakemistoissa. Alkuperäisen kuvan näkeminen on tässä tapauksessa valokuvausajankohdan määrittämistä varten välttämätöntä.

Arja Ferguson kommentoi:

Tiedoksenne, minulla on valokuva kopio isäni veljen hääkuva minkä takana leima Oy Eira Ab Uudenmaankatu 23 H:ki Nylandsg. H:fors. Joten todiste siitä että tuo valokuvaamo tosiaankin toimi tuossa osoitteessa. Hääpäivän tiedän kesä 1952. Voin toki lähettää teille kopion valokuvasta ja takana olevasta valokuvaamon leimasta.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia