8.5.2015

Mikä on vanhin Helsingissä kuvattu valokuva?

Mikä on vanhin Helsingissä kuvattu, Helsinkiä esittävä valokuva? Koska se on kuvattu ja kuka oli kuvaaja?

Amanuenssi Anni Wallenius vastaa:

Ensimmäinen vakituisesti Helsingissä työskennellyt valokuvaaja oli Petter Christoffer Liebert. Varmasti Liebertin kuvaamiksi attribuoituja kaupunkinäkymiä ei ole tiedossa. Vahva epäilys kuitenkin on, että Liebertin kuvaamiksi arvioitu kuva vuodelta 1857 olisi vanhin katukuva Helsingistä. Kuvassa on sittemmin purettu Engelin teatteritalo. Kuva on julkaistu Sven Hirnin teoksessa "Kameran edestä ja takaa - valokuvaus ja valokuvaajat Suomessa 1839-1870", s. 29.

Päivitys 20.5.2015: Sirkku Dölle täydentää, että Sven Hirn oli julkaissut tiedon kyseisestä valokuvasta jo ennen vuoden 1972 julkaisua kahdesti. 1970 valokuva on julkaistu Sven Hirnin artikkelissa "Photografer i Helsingfors" (Finskt Museum 1970 s. 75), ja jo sitä ennen artikkelissa 'Gamla teaterhusets "framsteg" år 1857' Finlands svenska publicistförbundin kausijulkaisussa Lucifer 1959, s. 31-33.

Keisari Aleksanteri II:n vierailusta Helsinkiin heinäkuussa 1863 on myös säilynyt joitakin kuvia, joiden ottajasta ei ole tietoa. Sven Hirn kertoo teoksessaan, että lehtitietojen mukaan vierailun ikuistamiseen oli valmistautunut useita valokuvaajia. Kun keisarin saapuminen Helsinkiin kohtalon oikusta venyi hämärään iltaan, eivät valokuvaajat enää olleet paikalla. Kuvaajat, joiden joukossa olivat ainakin N. P. Michaelis sekä Eugen Hoffers, päätyivät kuvaamaan juhlakoristeltua kaupunkia ja vierasta odottavia kaupunkilaisia. Keisari oli Helsingissä taas syyskuussa 1863, jolloin useampi kuvaaja ikuisti Kauppatorilla järjestetyn juhlaparaatin. Näitä kuvia on Museoviraston kuvakokoelmien kokoelmissa.

Tunnetuimmat varhaiset Helsinki-kuvat lienevät Eugen Hoffersin Nikolainkirkon tornista käsin kuvaamat panoraamat vuodelta 1866. Hoffers kuvasi myös vuonna 1868 Hietaniemen telakkaa. Nämä kuvat ovat puolestaan Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkiston kokoelmissa. Myös C. A. Hårdh kuuluu varhaisimpien Helsinki-kuvaajien joukkoon.

Eugen Hoffersin panoraamakansion Helsinki-panoraamat ovat Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa ja nähtävissä ja käytettävissä Finna-palvelussa. Tämä kansion kansikuva on kuvattu vuonna 1866. Hoffersin panoraamoja voi katsella täällä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia