8.9.2015

Voinko julkaista tuntemattomien ihmisten kuvia näyttelyssä ja kirjassa?

Teen valokuvaprojektia ikäihmisten parissa. Olen kerännyt osallistujilta vanhoja albumikuvia osaksi projektista tehtävää näyttelyä. Suunnitelmissani on julkaista myöhemmin myös kirja, jossa nämä kuvat ovat osana kuvitusta. Kuvia on vuodesta 1940 eteenpäin, pääosa on kuvattu ennen vuotta 1966. Joistakin kuvista ei ole tarkkaa tietoa kuvanottovuodesta tai kuvaajasta. Teoskynnys ei näissä albumikuvissa varmaankaan ylity. Minkälaisia asioita minun tulisi ottaa huomioon kuvien julkaisemisessa? Onko esim. kuvissa olevilta ihmisiltä saatava lupa niiden esittämiseen ja missä tapauksissa? Moniin heistä on mahdotonta saada yhteyttä ja osa on kuollutkin. Saako kuvateksteissä mainita ihmisten etunimiä ilman, että siihen on erillinen lupa? Olen projektin alussa pyytänyt osallistujilta kirjallisen luvan, että saan käyttää heidän antamaansa kuva- ym. materiaalia osana projektin lopputuotosta.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kuvien käyttö ja kuvissa esiintyvien ihmisten oikeudet ovat aihepiiriä, josta meiltä kysellään paljon. Valitettavasti kysymyksiin ei ole ihan yksiselitteisiä vastauksia.

Henkilötietolaki ja persoonallisuusoikeudet suojaavat ihmisen oikeutta suhteessa hänestä otettuihin valokuviin. Lakia täytyy kuitenkin tulkita tapauskohtaisesti. Rikokseksi katsotaan yksiselitteisesti ainakin toisen ihmisen kuvan (josta hänet tunnistaa) käyttö halventavassa yhteydessä. Kuvan luvaton käyttö kaupallisiin tai voimakkaan aatteellisiin tarkoituksiin on myös ongelmallista. Henkilöiden valokuvien julkaisuun liittyviä oikeudellisia kysymyksiä käsittelevässä tekstissään tietokirjailija Jukka Korpela toteaa muun muassa, että luvan kysyminen jo kuvaustilanteessa olisi suositeltavaa ja että "joka tapauksessa tunnistettavaa ihmistä esittävän kuvan julkistamisessa on syytä olla huomattavan varovainen".

Kaikesta huolimatta vanhoja albumikuvia käytetään nykyisin usein sekä taiteellisissa että historiallisissa tai muisteluun liittyvissä hankkeissa, julkaisuissa ja näyttelyissä. Yksi laajimmista albumikuvien keräämiseen ja julkaisuun keskittyvistä hankkeista on Albumit auki -hanke, jossa yksityisiä albumikuvia ja niiden taustatietoja tallennetaan creative commons -lisenssillä avoimelle verkkosivustolle.

Kuvailemasi käytäntö, jossa kuvien luovuttajan kanssa tehdään sopimus kuvien käytöstä ja hän tavallaan antaa luvan kuvissa esiintyvien puolesta, on tällaisissa hankkeissa melko yleinen. Tällöin on olemassa mahdollisuus, että joku kuvissa esiintyvistä pahoittaa mielensä ja vaatii kuvan poistamista. Ymmärtääkseni tämä on kuitenkin melko harvinaista, ellei kuvissa tai niihin liitetyissä teksteissä ole mitään arkaluontoista tai loukkaavaa. Etunimen käyttö kuvatekstissä ei uskoakseni muuta tältä osin tilannetta.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia