10.9.2015

Kuka korjaisi Contax-kamerani?

Contax II -kameran suljin liikkuu jähmeästi. Onko vika korjattavissa Suomessa kohtuullisin kustannuksin? Kamera on muuten erinomaisessa kunnossa ainakin ulkoapäin. Mukana on alkuperäinen nahkakotelo. Minkä arvoinen Contaxini olisi toimintakuntoisena?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kysyin Contaxista kamera-asiantuntija Esko Putukselta. Hän suosittelee sulkimen huoltoon Kamerahuolto Mustonen&Lainetta (Oksasenkatu 2, Helsinki).

Contax II on suhteellisen yleinen kamera, jota Suomessa käyttivät mm. TK-kuvaajat sodan aikana. Siiitä kerrotaan lyhyesti myös museon verkkosivulla artikkelissa lehtikuvaajan välineistä.

Kameran rahallisesta arvosta Putus toteaa, että pelkkä runko ei maksa paljoakaan, mutta jos mukana on laadukas objektiivi, arvo nousee sen myötä:
"jos objektiivina on esim. Sonnar 2/50, joka on yleisin, hinta saattaa - kunnosta riippuen - olla 200-500 e.
Sonnar 1,5/50 nostaa hintaa - hyväkuntoisena - joillakin kympeillä."

Sodan jälkeen Contax-mallien tuotanto jatkui Neuvostoliitossa nimellä Kiev. Kiev-kameroiden myyntiarvo on Putuksen mukaan noin kymmenesosa Saksassa valmistettujen Contaxien arvosta.

 

Asiasanat: Contax, kamerat, Kiev

Kommentit (1)

Teo kommentoi:

Korjautin oman Contaxini pariinkin kertaan Kauko Tannerilla Hakaniemessä 70-80 luvuilla. Kameralla otettiin paljon diapositiiveja, mikä oli pieni virhe näin jälkeenpäin, koska objektiivit eivät ole värikorjattuja ja koko dia-homma on digitointeineen liian työläs. Käytin myös Kievin objektiivejä, jotka puutteistaan huolimatta sopivat suoraan runkoon. Kameran suljin kuitenkin jumiutuu tai hidastuu aina uudelleen, joten en suosittele kallista huoltoa ihan kevyin perustein.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia