22.2.2016

Tietoa valokuvasuurennoksesta?

Minulla on vanha sukumme ns. hääkuva. Perhe asui Rovaniemellä 1900-luvun vaihteessa. Kuvan suurennos on teetetty Helsingissä. Kuvan takana on teksti ”Suurennus Osakeyhtiö Helsinki”. Haluaisin tietää minä vuosina tämä liike oli toiminnassa ja missä osoitteessa, tilattiinko kuva ehkä postitse ja kaikki muukin tieto kiinnostaa. Netistä löysin tiedon, että Suurennus Osakeyhtiö, Kaupparekisterinumero 46.419 on poistettu rekisteristä 31.07.1981. Alkuperäinen kuvamme on kadonnut.

Amanuenssi Anni Wallenius vastaa:

Kuvassanne on tosiaan yhdistetty kaksi eri tilanteissa otettua kuvaa. Tällaisia pimiössä koottuja "kaksoismuotokuvia" on valmistettu 1900-luvun alkupuolella, ja suurennus tai kuvien yhdistäminen on saatettu tehdä kauan alkuperäisten kuvien kuvaamisen jälkeen. Joskus kuvat on saatettu yhdistää vasta kuvattujen kuoltuakin, jos jälkipolvet halusivat teettää suurennoksen muistoksi edesmenneistä. Kaupungeissa toimineilla suurennosliikkeillä oli asiamiehiä, jotka kiersivät markkinoimassa suurennospalveluita. Asiamiehillä saattoi olla mukanaan esimerkkejä erilaisista suurennoksista ja kuvayhdistelmistä, jotka toimivat ehdotuksina siitä, millaisia uusia versioita asiakkaiden vanhoista valokuvista voisi saada aikaan. On tietysti myös mahdollista, että asiakas asioi itse suurennosliikkeessä kaupunkimatkallaan, mutta tämä ei ollut välttämätöntä. Suurennoksen valmistamisesta voi lukea lisää aiemmasta Kysy museolta -vastauksesta täältä.

Tietojemme mukaan tämän suurennoksen valmistaja Suurennus Osakeyhtiö Helsinki olisi sama liike, joka on toiminut myös nimillä Suurennusliike Oy ja Oy Eira Ab.
Suurennusliike Oy.stä tiedämme, että se toimi Helsingissä Korkeavuorenkadulla vuodesta 1919 alkaen. Tätä yritystä ja sen toimintaa on käsitelty aiemmissa Kysy museolta -vastauksessa täällä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia