4.3.2011

Miten säilyttää vanhoja valokuvia niin, että ne säilyisivät mahdollisimman pitkään?

Olemme pieni museo ja kokoelmiimme kuuluu jonkin verran myös valokuvia. Mitkä olisivat "oikeaoppiset" säilytystavat ja olosuhteet valokuville?

konservaattori Riitta Koskivirta vastaa:

Valokuvien pitkäaikaisen säilytyksen avainsanat ovat huolellinen käsittely, suojaus ilman epäpuhtauksilta, valolta, lämmöltä ja kosteudelta asianmukaisin materiaalein, asianmukaisissa olosuhteissa.

Huolellinen käsittely takaa sen, ettei kuva vaurioidu fyysisesti (naarmut, hankaumat, taitteet, repeämät, halkeilut, tahrat jne.). Valokuvat, joiden halutaan säilyvän mahdollisimman kauan, on syytä suojata mahdollisimman hyvälaatuisilla, puhtailla materiaaleilla. Suojaus voidaan tehdä esim. käärimällä valokuva ensin paperikuoreen ja sen jälkeen asettaa se tukevaan pahvilaatikkoon. Vaikka hyvä, moninkertainen suojaus vaimentaakin olosuhteiden vaihteluiden vaikutusta, tulisi säilytystilan ilman olla mahdollisimman puhdas, kuiva ja viileä. Suojaamattomina valokuvat ovat alttiita ilman epäpuhtauksille ja valolle, sekä kosteudelle ja lämmölle, jotka kaikki, joko erikseen, tai yhdessä voivat aiheuttaa kuvissa kemiallisia muutoksia.

Konservaattorikollegani Maria Järvinen kokosi hyvän tietopaketin valokuvien säilyttämisestä ja konservoinnista Arkistoyhdistyksen seminaarissa vuonna 2008 pitämäänsä esitykseen, joka on luettavissa osoitteessa http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/images/stories/tietopalvelut/konservointi-sailytys/valokuvien_sailytys.pdf


Suomen valokuvataiteen museon vedosvarasto. Kuva: Virve Laustela.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia