2.9.2011

Onko Fabian Suomelan negatiivikokoelma säilynyt?

Sisareni on muusikko ja joku hänen faneistaan oli löytänyt jostakin kirpputorilta Fabian Suomelan ottaman muotokuvan, joka muistuttaa kovasti siskoani. Onko Suomelan kokoelmista luetteloita? Onko mitään keinoa jäljittää kuvassa olevaa ihmistä?

Anne Isomursu vastaa:

Fabian Suomela (1876-1948) aloitti ammattimaisen valokuvaamisen n. 1889. Hänellä oli ateljee Oulussa vuoteen 1922 asti ja lisäksi hän kävi kuvaamassa Kokkolassa, Raahessa ja Torniossa. Vuonna 1922 hän ryhtyi johtamaan Suomen Valokuvaajain Oy:tä, joka hoiti mm. valokuvausvälineiden ja -materiaalien maahantuontia.

Missään museossa ei tiettävästi ole Suomelalta tallennettua systemaattista negatiivikokoelmaa tai tilaajakortistoa. Tämä johtunee siitä, että hän muutti Oulusta Helsinkiin ja takaisin, jolloin asiakaskunta jäi tietysti edelliselle paikkakunnalle. Lähtiessään Oulusta Helsinkiin 1922 hän myi talonsa ja kuvaamonsa. Kuvaamo näyttää jatkaneen nimellä Suomi-Kuvaamo. Suomela palasi jälleen Ouluun ja toimi kuvaajana siellä vuosina 1942-1948.

Valokuvaajamatrikkelin tiedoista ei käy ilmi, minkä niminen hänen viimeinen kuvaamonsa oli ja missä osoitteessa se toimi. Matrikkelin tietojen mukaan Oulussa sijaitsevalla Pohjois-Pohjanmaan museolla on kokoelmissaan Fabian Suomelalta vain 390 henkilökuvaa ja 20 maisemakuvaa. Elleivät hänen negatiivinsa ja asiakaskortistonsa ole tulleet jonkun muun kuvaamon aineiston joukossa museoon, on erittäin pieni todennäköisyys, että ne ovat säilyneet.

Sisaresi näköinen henkilö jää siis mitä todennäköisimmin tunnistamatta. Asian varmistamiseksi voit jatkaa etsimistä vielä kysäisemällä Suomelan tuotannon kohtalosta Pohjois-Pohjanmaan museolta.

Kommentit (1)

Anonyymi kommentoi:

Minulla on Oulun osoitekalenteri 1899-1900, jota ei Oulun maakuntakirjastossa ole. "Muistolistan" alla on luettelo eri alan toimijoista. Kohdassa Valokuvausliikkeitä: G.Feiring, Iso Uusikatu 15; Oulun Uusi Valokuvausliike (omistaja Suomela), Iso-Uusikatu 22; Ina Liljeqvist & Co. -Suomelan koti oli samassa osoitteessa tuolloin.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia