11.3.2016

Miksi lasinegatiivit jätettiin metsän reunaan?

Elettiin 1949-50 -luvun vaihdetta, kun menimme naapurikylään marjaan. Isä jätti hevosen erään talon navetan eteen ja minä kävelin siinä kulmilla ja löysin maasta ison kasan lasinegatiivejä joissa oli kuvattu sotilasvaatteissa olevia henkilöitä. Me itse asuimme ihan rajalla. En puhunut negatiiveista kellekään. Miksi negatiivit olivat siellä metsän reunassa? Oliko silloin yleistä, että kuvattiin lasinegatiiveille?

Amanuenssi Yki Hytönen vastaa:

Kysymykseen kätkeytyy mielenkiintoinen arvoitus. Yksinkertaisinta on vastata lasinegatiiveja koskevaan asiaan, joten siitä aluksi hieman.

Valokuvan kiinnittäminen lasinegatiiviin on itse asiassa vanha keksintö. Se tuli laajaan käyttöön jo 1860-luvulta lähtien ja oli filminegatiivine rinnalla yleisesti käytössä viwelä 1940-1950-lukujen vaihteessa. Filminegatiivit ehtivät niin ikään olla 1940-luvun lopulle tultaessa jo pitkään käytössä. Niiden yleistyminen alkoi pienkameroiden ja elokuvakameroiden yleistymisen myötä. Eastmanin KODAK-kameran ensimmäinen malli tuli markkinoille 1880-luvun lopulla, ja siinä käytettiin ensimmäisenä nitraattipohjaista filmiä negatiivina. Seuraavan vuosisadan ensimmäisillä vuosikymmenillä uudet tekniset keksinnöt lisäsivät filmin käyttöä negatiivina entisestään. Filmi syrjäytti lasinegatiivin lopullisesti 1950-luvun mittaan.

Entä sitten lasinegatiivilöytö maastosta? Valokuvat esittävät sotilasvaatteissa olevia henkilöitä, ja niitä on paljon. Se antaisi mahdollisuuden otaksua, että valokuvat on voitu ottaa puolustusvoimain palveluksessa, vaikka kuvaajasta tai kuvaajista ei ole tietoa. Esitettyjen tietojen perusteella on vaikea päätellä, milloin valokuvat on otettu. On mahdollista, että ne on otettu sota-aikana 1939-1944 tai sitä ennen tai sen jälkeen. On siis myös hankala sanoa, oliko negatiivien joukossa asevelvollisuuttaan suorittavia henkilöitä, liikekannallepanon seurauksena armeijan palveluksessa toimineita henkilöitä tai esimerkiksi rauhanajan puolustusvoimain henkilöstöä.
 
Miksi negatiivit oli jätetty maastoon? Joitakin luonnehdintoja voidaan esittää, vaikkakaan tuskin tarkempia päätelmiä. Lähetetyn kysymyksen kuvauksen perusteella negatiivit oli jätetty maastoon kasaan epäjärjestykseen eikä esimerkiksi huolellisesti paketoituina pahvilaatikkoon. Ne olivat lisäksi avoimesti kulkijoiden nähtävillä, joskin kenties kulkureitiltä sivuun hylättyinä. Jos negatiivit olisi erityisesti haluttu kätkeä, ne olisi todennäköisesti kaivettu maahan. Joskin löytö oli tehty maaseudulla, missä esineiden syrjään unohduksiin siirtäminen on voinut olla helpompaa kuin kaupunkimaisissa olosuhteissa, sillä maaseudulla tilaa on ollut enemmän ja ihmisiä kulkenut vähemmän.    

Jos valokuvien aiheet ja ottamisajankohdat tiedettäisiin tarkkaan, olisi ehkä paremmat mahdollisuudet arvioida syitä, miksi valokuvat oli hylätty maastoon. Nyt voidaan esittää joitakin otaksumia, joiden tueksi ei kuitenkaan ole paljon tietoa. Periaatteessa on ajateltavissa, että kuvien jättämiselle on kaksi vaihtoehtoista motiivia. Valokuvat on voitu kokea arkaluonteisiksi, ja niistä on haluttu päästä eroon, jotta niiden olemassaoloa tai hallussapitoa ei voitaisi osoittaa. Tässä tapauksessa voisi kuvitella, että valokuvien aihe voisi selittää negatiivien jättämistä maastoon. Taustalla voisi silloin esimerkiksi vaikuttaa Suomen historiallinen tilanne. Muutama vuosi aiemmin päättynyt sota määritteli pitkälle sodanjälkeistä poliittista tilannetta maassa. Selitystä etsittäessä silläkin voisi olla merkitystä, milloin negatiivit ovat taivasalle joutuneet. Tätä emme tiedä. Jos se olisi esimerkiksi tapahtunut jo kymmenen vuotta aikaisemmin, ennen Talvisotaa, yhteyttä sotien jälkeisen historiallisen tilanteen ja negatiivien hylkäämisen välillä ei olisi olemassa.

Toinen vaihtoehto negatiivien joutumiselle metsän reunaan on arkisempi ja hyvin mahdollinen. Negatiivit on haluttu pois säilytyspaikastaan, koska niiden kohtalosta päättäneet henkilöt eivät ole pitäneet niitä säilyttämisen arvoisina. Niille ei ehkä ollut mitään käyttöä tai ne esimerkiksi veivät tilaa, jota tarvittiin johonkin muuhun. Negatiivien huoleton maastoon jättäminen voisi puoltaa tätä vaihtoehtoa. Tarkemman tiedon puutteessa nämä ovat kuitenkin vain arvauksia, ja valokuvien hylkäämiselle voi löytyä muitakin, ehkä hyvin yksinkertaisia selityksiä.    

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia