5.4.2016

Liekö kuvassa isoisäni?

Lieneekö kuvassa isoisäni oikealla takana. Kuva on alun perin peltinen. Kuvan ottopaikka ei ole tiedossa. Lienevätkö kysymyksessä kevään 1897 ylioppilaat Oulun lyseosta, koska silloin kirjoitti ylioppilaaksi myös yksityisoppilaat naiset Aini Tolvanen, Fanny Winckelman ja Emilia Wäärä Oulun Suomalaisesta lyseosta. Tässä kuvassa kun on noin monta yo-naista.

amanuenssi Maria Faarinen vastaa:

Kuva on ferrotyyppi. Menetelmä kehitettiin 1850-luvulla ja oli suosiossa 1930-luvulle asti. Sen etuna oli kuvan nopea valmistuminen: katu- tai torikuvaajalta asiakas sai valmiin kuvan käteensä muutamassa minuutissa. Valitettavasti kuva on aika huonokuntoinen ja joistain kohdista on ainakin näin digikopion perusteella vaikeaa saada selvää. Minun mielestäni useimmilla kuvan henkilöistä on päässään muita kun ylioppilaslakkeja. Naisista oikealla istuvalla on selvästi ylioppilaslakki, mutta vasemmalla seisovasta en ihan varmuudella voi sanoa. Alkuperäisestä kuvasta sen näkee ehkä paremmin kuin tästä digistä.

Naisylioppilaiden määrä nousi 1890-luvulla. On mahdotonta sanoa, ovatko kuvan naiset kysymyksessä mainittuja henkilöitä vai eivät, kun kuvausajasta ja -paikastakaan ei ole varmuutta.

Ennen ylioppilaslakkeja oli myös tapana pitää muulloinkin kuin vain vappuna ja yo-juhlissa kuten nykyään. Oletan, että jos kuvassa olisi vastavalmistuneiden ylioppilaiden seurue, olisi kaikilla kuvatuilla ylioppilaslakit pääsään. Tai ainakin useimmilla. Kuvan perusteella voi siis vain todeta, että kyseessä on jokin kesäinen ja juhlavasti pukeutunut seurue 1890-1900 ajoilta. Isoisääsi näkemättä minun on mahdotonta ottaa kantaa siihen, onko hän kuvan mies vai ei.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia