13.4.2016

Milloin ja missä kuva on otettu?

Kuvan alareunaan on painettu tekstit : ?aker , c?rbon, s?ratoga, h?nna ja lyhenne WYO.

Miltähän ajalta tämä sukuni arkistossa säilynyt kuva voisi olla? Onko se otettu Suomessa?

amanuenssi Maria Faarinen vastaa:

Kuvan pohjukepahvissa oleva painatus kertoo valokuvaamon nimen ja toimipaikan. Kuvaamon nimi lukee vasemmalla. Pahvi on revennyt, mutta otaksun että siinä lukee Baker, sillä repeämän yläreunassa näyttäisi olevan hippunen B-kirjaimen alasilmukaa jäljellä. Oikealle on kirjattu kuvaamon kolme toimipaikkaa, joista niistäkin on tosin osa kirjaimista hävinnyt pahvin vaurioitumisen vuoksi. WY-lyhenne viittaisi kuitenkin USA:han ja siellä Wyomingin osavaltioon.

Wyomingista löytyvät edelleen kaupungit nimeltä Saratoga ja Hanna. Kolmas korttiin painettu nimi sen sijaan kuuluu Carbon nimiselle aavekaupungille, joka käytännössä autioitui jo yli sata vuotta sitten. Carbon oli Union Pacific Coal Companyn hiilikaivosten ympärille noussut kaupunki, joka eli kukoistuksensa 1800-luvun jälkipuoliskolla. Parhaimmillaan kaupungissa asui jopa tuhatkunta asukasta, jotka saivat elantonsa kaivoksista. Alamäki alkoi, kun rautatieyhtiö oikaisi ratansa mutkia 1899 ja Carbon jäi rataverkon ulkopuolelle. Lopullinen isku oli kaivostoiminnan loppuminen 1902, jonka jälkeen Carbon käytännössä autioitui.

Hanna (ent. nimi Chimney Springs) syntyi puolestaan 9 mailin päähän Carbonista kun Union Pacific Company avasi alueelle uusia hiilikaivoksia vuonna 1890. Yhtiö omisti koko kaupungin. Siitä tuli kaivostoiminnan keskus alueella Carbonin hiipuessa.

Oheinen kuva on siis otettu jossain noista kolmesta paikasta: Carbonissa, Saratogassa tai Hannassa joskus vuosien 1890 ja 1902 välillä. Todennäköisemmin lähempänä vuotta 1890, jolloin sekä Carbon että Hanna kukoistivat. Alueelle tiedetään hakeutuneen paljon siirtotyöläisiä mm. pohjoismaista. On hyvin todennäköistä, että kuvassa poseeraavat henkilöt ovat suomalaisia siirtolaisia, jotka ovat lähettäneen kuvan kotimaahan jääneille sukulaisille. (Kiinnostava yksityiskohta on sekin, että Carbonin hiilikaivoksilla työskentei 1890-luvulla myös Oskari Tokoi, josta tuli Suomeen paluun jälkeen työväenliikkeen varhaisvaiheiden keskeinen vaikuttajahahmo.)

Carbonin historiasta löytyy tietoa täältä.

Asiasanat: ajoitus, muotokuvat, USA

Kommentit (1)

Sirkku Dölle kommentoi:

Maria Faarisen ajoitusta täsmentäisin naisten vaateparren perusteella kuvan tulleen otetuksi noin 1898-1902. Käsin kirjoittaen tehdyt merkinnät ovat suomalaista kirjoitustapaa, joten kuvan henkilöiden todellakin voi olettaa olevan suomalaisia ja ovathan nuo ihmiset habitukseltaan niin meikäläisten oloisiakin.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia