26.4.2016

Voinko kuvata digikameralla arkistossanne?

Voisinko tulla museoonne valokuvaamaan omalla digikameralla muutamia Helsinkikuvia vuosilta 1906-1910? Tarvitsisin niitä isoäitini elämänkertaan, joka on omakustanne. Kyseessä olisi lähinnä I.K.Inhan tai Signe Branderin kuvat yliopiston edestä, Vanhan ylioppilastalon edestä (esim kuva, joka on julkaistu Helsinki Infossa 2/2015, jossa kerrotaan myös, että kuvat ovat ovat vapaasti käytettävissä). Haluaisin näyttää lapsenlapsilleni, että kulkeminen kaupungilla tapahtui yleensä hevospelillä, raitiovaunulla tai jalkaisin. Kansallisarkistossa saa kuvata omalla kameralla vanhoja dokumentteja. Miten teillä?

amanuenssi Maria Faarinen vastaa:

Meillä asiakkaat eivät pääse itse kuvaamaan valokuva-aineistoja. Kirjoista ja asiakirjoita voi ottaa kuvia omaan käyttöön, mutta ei alkuperäisistä valokuvista. Museon ammattilaiset valmistavat tarvittaessa asiakkaille laadukkaita digitaalisia kopioita pientä korvausta vastaan. Etsimiesi kuvien osalta digikopioita on kuitenkin jo valmiiksi verkossa helposti saatavilla.

Valokuvataiteen museon Flickr-tilillä on 51 I.K Inhan Helsinki-kuvaa. Ne ovat vapaasti käytettävissä.
Kattavasti Inhan Helsinki-kuvat löytyvät painettuna kirjasta I.K Inha: Helsinki - valon kaupunki. Kirja on julkaistu vuonna 2009. Kannattaa tutustua ja esitellä lapsenlapsillekin.

Signe Branderin valokuvat eivät ole meidän kokoelmassamme, vaan ne löytyvät Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkistosta. Ne on julkaistu verkossa Finna-palvelussa, joka on museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteinen verkkopalvelu. Kannasta löytyy yli tuhat Signe Branderin kuvaa, tässä linkki. Myös nämä kuvat ovat vapaasti käytettävissä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia