22.8.2016

Milloin valokuva on otettu ja keitä ovat siinä esiintyvät henkilöt?

Valokuvan nuoripari on tunnistamaton.

Kysymyksen esittäjän isovanhemmat.

Minulla on isäni jäämistöstä vanha valokuva, josta ei tietoja henkilöistä eikä kuvan iästä. Isäni on syntynyt 1910. Ilmajoella, Pohjanmaalla. Ensimmäinen arvaus voisi olla, että kyse hänen vanhemmistaan, mutta isän isä eli 1885-1912, ja tästä parista on kuva (vertailukuva). Onko kyseessä samat henkilöt? Tuntemattomassa kuvassa ei ole kuvaajan nimeä, ei aikaa, ei henkilöiden nimiä. Naulat ruostuneet, pahvi ruskeaa, taustapaperi haperoa, lasi leikattu kömpelösti, hyvin epätasainen. Olen miettinyt, olisiko edellisestä sukupolvesta? Kyse nuoresta parista, mutta ehkä ei kuitenkaan hääkuva? Naisella musta kangaspäähine, mihin se viittaa? Körttiläisyyttä oli alueella. Säilytän kuvan, jos saan vahvistusta henkilöiden suhteen. Edellisen sukupolven aikuisista ei ole nuoruuskuvia, vanhempaa materiaalia on.

Amanuenssi Yki Hytönen vastaa:

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä! Sen ydin on ”tuntemattomassa” valokuvassa esiintyvien henkilöiden tunnistamisessa ja valokuvan valmistumisajan arvioimisessa. Lisäkysymyksenä on, viittaako tunnistamattomien henkilöiden pukeutuminen esimerkiksi körttiläisyyteen.

Aloitan pukeutumiskysymyksestä. Körttiläisillä todellakin on ollut etenkin 1800-luvulla ja vielä toiseen maailmansotaan asti tunnistettava pukeutumistyyli, jonkin verran myöhemminkin. Jos kommentoidaan asioita, joihin on mahdollisuus tehdä vertausta ”tuntemattomassa” valokuvassa, körttiläisyyteen on naisilla kuulunut muun muassa sininen vaaleansiniraitainen huivi. Miehillä yksi tunnistettava tyylipiirre on ollut yleensä keskijakaus hiuksissa. Näitä piirteitä ei löydy kuvan pariskunnalta. Ainakaan pukeutumisen perusteella ei voi tehdä ilmeisiä johtopäätöksiä pariskunnan mahdollisesta körttiläisyydestä.

Ulkonäön perusteella henkilöt kummassakin kuvassa kiistatta muistuttavat toisiaan kasvonpiirteiltään. Kysymykseen, voiko kuvissa esiintyvät henkilöt olla sama pariskunta vaiko mahdollisesti saman suvun kaksi eri pariskuntaa perättäisistä sukupolvista, voidaan etsiä vastausta hakemalla valokuville joko ajoitusta tai ainakin muodostamalla kanta siihen, missä aikajärjestyksessä valokuvat on otettu. Johtolankoja voidaan etsiä muun muassa pariskuntien pukeutumistyyleistä ja tarkastelemalla itse valokuvia esineinä.

Pariskunnat ovat molemmissa valokuvissa pukeutuneet hienosti. Pukeutumistyyleissä on kuitenkin selkeitä eroja. Näitä eroja voi luonnehtia siten, että vertailukuvassa tyyli on näyttävä ja kaupunkilaisen porvarillinen, kun taas tunnistamattomassa kuvassa pukeutuminen noudattelee todennäköisimmin maaseudulla suosittua eleettömän arvokasta tyyliä. Varsinaisen ajoituksen teko on helpompaa vertailukuvassa, jossa rouvan puku on 1800-1900-lukujen vaihteen molemmin puolin muodissa ollutta tyyliä. Siihen kuuluivat liivimäinen puvun yläosa ja tunnusomaisena etenkin korkea kaulus. Tunnistamattoman pariskunnan vähäeleinen tyyli hankaloittaa kuvan ajoittamista pukeutumisen perusteella.

Pukeutumistyylien erot näyttäisivät viittaavan siihen, että valokuvien pariskunnat ovat liikkuneet varsin erilaisissa sosiaalisissa ympäristöissä. Pariskuntien välillä on ikäeroa niin, että vertailukuvan henkilöt näyttäisivät olevan jonkin verran tunnistamattoman valokuvan pariskuntaa vanhempia. Eroa kuitenkaan tuskin on enempää kuin vuosikymmen. Jos siis kyse olisi samoista ihmisistä kummassakin kuvassa, muutoksen voisi selittää esimerkiksi muutto kaupunkiin. Muutos olisi huomattava myös kulttuurisesti, sillä pukeutumistyylinsä lisäksi vertailukuvan pariskunta eroaa myös esiintymistyyliltään tunnistamattoman valokuvan pariskunnasta. Kallistuisin sille kannalle, että kyse on todennäköisemmin kahdesta eri pariskunnasta.  

Ajoituksen määrittämiseksi voidaan myös kiinnittää huomiota valokuviin esineinä. Erityisesti uutta tietoa kannattaa etsiä tunnistamattoman kuvan ajoittamiseksi. Tunnistamattomassa valokuvassa pariskunta on kuvattu ateljee-oloissa. Valokuvan sävyala on melko kapea ja ääriviivat pehmeäpiirteiset, mikä voi johtua kahdesta asiasta. Väripigmentti voi ajan myötä levitä vedospaperilla. Toinen ja oleellisempi selittäjä tässä tapauksessa avautuu, kun tarkastelemme valokuvassa näkyviä yksityiskohtia. Valokuvaa on retusoitu useasta kohdasta. Esimerkiksi miehen silmien seudun piirteet ovat luonnottomalla tavalla terävät. Tämä johtuu kynällä tehdystä retusoinnista. Samanlaista työtä on tehty miehen lahkeiden erottamiseksi taustasta, joka myös on häivytetty kokonaan niin, että näyttäisi kuin mies istuisi ilmassa. Naisen oikean käden hihaa on myös korjailtu pensselillä. Muitakin kohtia kuvasta löytyy. Retusointi oli hyvin tavallinen tapa kohentaa valokuvaa kun tavoiteltiin edullista vaikutelmaa. Tarve sille tuli esimerkiksi silloin, kun valokuvasta tehtiin suurennos. Tämä tapahtui kuvaamalla alkuperäinen vedos ja tekemällä uudesta kopiosta alkuperäistä suurempi. Silloin piirteet pehmenivät ja niiden terävöitykselle tuli tarvetta. Tässä tapauksessa valokuva on haluttu asettaa esille, minkä takia sitä on suurennettu ja se on laitettu ovaalin muotoisiin kehyksiin.  

Tunnistamattoman valokuvan ongelmat sävymaailman kanssa voivat hyvin kertoa siitä, että valokuva on otettu varhaisemmalla tekniikalla kuin vertailukuva. Tunnistamaton kuva on lisäksi varmasti otettu ateljeessa. Kuvan oikeassa reunassa oleva huonekalu, jolla naisen vasen käsi lepää, oli tyypillistä rekvisiittaa ateljeissa jo selvästi ennen 1900-luvun alkua. Valokuvan sävymaailma ei anna suoraa vihjettä ajoitukselle, mutta muiden tekijöiden perusteella voi arvioida, että valokuva on otettu suurin piirtein 1860-1880-luvuilla. Täten se on selvästikin aikaisemmalta ajalta kuin vertailukuva.

Valokuvat tuskin esittävät samaa pariskuntaa. Hyvin mahdollisesti niiden ottamisajat eroavat toisistaan siinä määrin, että pariskunnat edustavat eri sukupolvia. Siten on myös periaatteessa mahdollista, että valokuvissa esiintyvät ihmiset ovat isänpuolelta samaa sukua eri sukupolvista.

Kommentit (1)

Anonyymi kommentoi:

Viittaisikohan vanhemman kuvan pukeutumistyyli säätyläiseen taustaan? Jo se, että valokuvaan on menty tuohon aikaan, voisi olla merkkinä kohtalaisen varakkaasta pariskunnasta. Nuoren rouvan pääkoriste ei näytä kovin talonpoikaiselta sekään. Tuossa tapauksessa kyseessä ei ehkä ole pappi - hänellä olisi ehkä kuvassa papin juhla-asu, liperit. Muita mahdollisuuksia: tilanomistajat, virkamiehet, kuten tuomari tai nimismies. Tuohon aikaan Ilmajoen kihlakunnantuomarina oli Paul Ludvig Roschier - hän ei selvästikään ole kuvassa. Hän kuoli vuonna 1874, enkä tiedä kuka oli hänen seuraajansa, jos kuva olisi uudempi. I.S.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia