22.8.2016

Löytyykö museolta tietoa valokuvaaja J. Backmanista?

Olisiko tietoa J. Backmanista? Oskar Relanderin kirjasta 1893 Karjala kuvina, W&G. Kuvat ovat ilmeisesti J. Backmanin. Kirja on kansalliskirjaston sivuilla. Linkki http://www.doria.fi/handle/10024/43329

Amanuenssi Yki Hytönen vastaa:

Karjala kuvina –teoksessa mainitaan, että kuvat kirjassa olisivat ”J.Backmanin valokuvien mukaan”. Sortavalaa esittävät kaksi kuvaa ovat kuitenkin tarkalleen kuten valokuvat, jotka noista maisemista on aikanaan otettu. Kirjan esilehdellä annettuun tietoon valokuvaajan henkilöllisyydestä liittyy pieni virhe. Tosiasiassa valokuvia ei ole ottanut J. Backman vaan Impi Backman, jonka nimellä molemmat Sortavala-aiheiset valokuvat löytyvät Valokuvataiteen museon tietokannasta. Toisin sanoen kirjan tekijöillä on todennäköisesti tullut pieni huolimattomuusvirhe.

Impi Backman (1869-1955) toimi noiden valokuvien ottamisen aikaan ammattikuvaajana Sortavalassa ja oli siten luonteva yhteistyökumppani alueen olot tuntevana kuvaajana kirjan tekijöille. Valokuvausharrastus johti Backmanin hankkimaan elantonsa alalta 1890-luvulla, ja museon tietokantojen mukaan hän toimi Sortavalassa ateljeekuvaajana ainakin vuosina 1891-1903. Hän perusti omaa nimeään kantavan kuvaamon, jonka myös omisti itse. Henkilökuvauksen lisäksi Backman oli taidokas maisemakuvaaja. Hän lahjoitti kokoelman karjalaisaiheisia maisemakuviaan Fotografiamatörklubben i Helsingforsille, joka oli tuohon aikaan maamme suurin valokuvauksen harrastajien yhdistys ja valokuvaukseen liittyvän taidekeskustelun keskus. Valokuvataiteen museon kokoelmista löytyy museon tietokantojen mukaan yli kolmekymmentä Impi Backmanin ottamaa valokuvaa.

 

Asiasanat: Karjala, valokuvaajat

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia