25.8.2016

Osaatteko kertoa tarkemmin valokuvaaja Ensio Kauppilan taustoista sekä kilpailu- ja näyttelytoiminnasta?

Hei, hankin kaksi Ensio Kauppilan valokuvateosta. Kyseinen valokuvaaja oli itselleni entuudestaan tuntematon. Internet-haun perusteella kyse on pitkään Tampereella vaikuttaneesta ja suhteellisen ansioituneesta valokuvaajasta. Kauppila on ilmeisesti saanut valokuvilleen kansainvälistäkin tunnustusta, ja hänen töitään on käsittääkseni ollut esillä myös muun muassa Suomen valokuvataiteen museossa. Toivon, että osaisitte kertoa tarkemmin Kauppilan taustoista, kilpailumenestyksestä ja näyttelyistä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Olen samoin kiitollinen, mikäli voitte avata oheen liittämieni valokuvien taustoja. Liitteenä olevat valokuvateokset edustavat taiteellisempaa suuntaa Kauppilan leipälajin ollessa käsittääkseni kuvajournalismi.

Amanuenssi Yki Hytönen vastaa:

Kiitos tiedustelusta! Kuka kuvasi –palvelusta on saatavilla tiedot valokuvaajista, joiden ammattiura on alkanut ennen vuotta 1950. Tietokantamme mukaan Ensio Kauppilan ura ammattivalokuvaajana alkoi vuonna 1950, joten häntä ei Kuka kuvasi –palvelua perustettaessa vielä sisällytetty niihin kuvaajiin, joista olemme antaneet palvelussa tietoja.

Viipurissa syntynyt ja Tampereelle asettunut Ensio Kauppila (1930-2014) aloitti valokuvauksen harrastamisen 1940-luvulla. Sen jälkeen kun valokuvauksesta tuli elämäntyö, Kauppila ryhtyi itsenäiseksi yrittäjäksi vuonna 1957 perustettuaan Studio Ensio Kauppilan Tampereelle. Ammattikuvaajana hän oli monialainen toimien sekä lehtikuvaajana, mainos- ja tuotekuvaajana että teollisuuskuvaajana. Valokuvaamisen lisäksi hän myös opetti valokuvausta tuntiopettajana Tampereen yliopiston lehdistö- ja tiedotusopin laitoksella vuosina 1968-1993. Tietokannassa mainitaan neljä valokuvateosta, joissa on Kauppilan töitä. Tamperelainen viiskyt’luku –nimellä on julkaistu teos sekä Tampereen Museolautakunnan julkaisusarjassa numerolla 28 että Tampere-Seuran julkaisusarjassa numerolla 76. Kauppila oli Suomen Valokuvaajain Liiton jäsen ja valittiin Mainosvalokuvaajat ry:n kunniajäseneksi.

Kauppilalla riitti energiaa töiden myös vapaa-ajan kuvaamiseen, missä hän sai toteuttaa taiteellisempaa puoltaan. Hän osallistui kotimaassa harrastajakuvaajien kilpailutoimintaan ja innostui lähettämään valokuviaan hyvällä menestyksellä kansainvälisiin valokuvakilpailuihin. Puolenkymmentä kansainvälisesti toimivaa valokuvausjärjestöä järjestää kilpailuja ja näyttelyjä, jotka on tarkoitettu harrastuksekseen valokuvaaville. Yksi näistä järjestöistä on The Royal Photographic Society of Great Britain, jonka järjestämissä mittelöissä Kauppila menestyi hyvin. Hän saavuttikin vuonna 1959 seuran Associate member –arvon A.R.P.S. ja vuonna 1962 Fellow member –arvon F.R.P.S, joka on korkein Royal Societyn myöntämä arvonimi. 

Kysymyksen mukana lähetetyissä kahdessa valokuvassa on tekijän signeeraus, jossa Kauppila on käyttänyt arvonimeä F.R.P.S. Sekä signeeraus että valokuvien erikoislaatu viittaavat siihen, että valokuvat ovat osa Kauppilan harrastustoimintaa. Signeeraus valokuviin on siis melko todennäköisesti tehty, kun ne on laitettu esille sellaisessa yhteydessä, jossa nähtävillä on ollut harrastajakuvaajien teoksia. On kuitenkin vaikea sanoa, onko kuvien ensimmäinen näyttelypaikka ollut Suomessa vai kansainvälisessä yhteydessä järjestetty näyttely. Käytettävissä olevin tiedoin ei valokuvien taustoista valitettavasti voi sanoa juuri enempää.  

Kauppilan valokuvia on Tampereen kaupungin, Tampereen käräjäoikeuden sekä Vapriikin kuva-arkistokokoelmissa. Suomen Valokuvataiteen kokoelmista löytyy tietokantahaun perusteella neljä hänen valokuvaansa.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia