25.8.2016

Onko tietoa, keitä kuvissa olevat henkilöt ovat?

Toinen Valokuvaamo Suomen tunnistamattomaksi jääneistä valokuvista.

Hei! Minulla on kaksi kuvaa. Esittävät kumpikin nuorta naista. Kuvat on otettu Valokuvaamo Suomessa, Läntinenkatu 25, Tampere. Kuvat löytyivät Helmi Jemina Juvosen vanhasta albumista. Onko tietoa, keitä kuvat esittävät?

Amanuenssi Yki Hytönen vastaa:

Kiitos tiedustelusta! Tuntemattomia ihmisiä esittävät valokuvat ovat yksi arvoitus, johon suvun valokuvia tutkiva usein törmää. Tuntemattomien ihmisten henkilöllisyyttä on myös usein kysytty Kysy museolta –palvelussa. Valitettavasti tunnistustehtävä on yleensä mahdoton selvittää. Se johtuu ihan käytännön syistä. Tunnistaminen olisi mahdollista vain vertailemalla tunnistettavaa henkilöä esittävää valokuvaa muihin valokuviin, joista voisi löytyä sama henkilö. Tämä muun muassa edellyttäisi, että olisi mahdollisuus käydä läpi erittäin suuri määrä valokuvia ja myös sitä, että näistä valokuvista olisi olemassa sellaiset tiedot, jotka auttaisivat tunnistustehtävässä. Käytettävissä olevan ajan ja muiden resurssien puitteissa tällaista työtä ei ole oikein mahdollista tehdä. Siten näissä valokuvissa esiintyvien ihmisten henkilöllisyydet jäävät arvoitukseksi.

Jotain yleistä voidaan kuitenkin sanoa kysymyksen mukana lähetetyistä valokuvista, jos siitä olisi apua valokuvissa esiintyvien henkilöiden tunnistamisessa. Museon tietokannasta löytyi kaksi valokuvaamoa nimellä Valokuvaamo Suomi. Toinen niistä on toiminut Tampereella vuosina 1914-1927. Helsingissä sijainneen kuvaamon toimintavuodet ovat epäselvät, mutta toiminta käynnistyi aikaisintaan 1920-luvulla ja päättyi vuoteen 1981 mennessä. Päätellen valokuvaamon rekvisiitasta eli kuvaustilanteessa apuna käytetyistä huonekaluista ja taustakankaasta valokuvat on todennäköisimmin otettu 1900-luvun alkuvuosikymmenillä, pikemmin vielä 1910- kuin 1920-luvulla. Ajoituksen perusteella valokuvaamo on silloin ollut Tampereella toiminut ateljee.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia