21.9.2016

Onko Ida Berglundin kuvaamon asiakaskortisto säilynyt?

Ovatko oheisen kuvan henkilöt nimettävissä eli olisiko Ida Berglundin kuvaamon asiakaskortistoa Raumalta säilynyt. Poristahan sellaista ei aiemman vastauksenne mukaan ole tallella. Kuva lienee 1900-luvun alkupuolelta, mitä todennäköisimmin Ida Berglundin Rauman kuvaamossa otettu, mahdollisesti vihkikuva. Selkäpuolelle on kirjoitettu Nro 20, joka on vedetty yli. Sen tilalle on kirjoitettu numero 38462. Lisäksi selkäpuolella on leimasimella tehty numero 63602. Käsin kirjoitetussa tekstissä saattavat olla nimet Anna ja Ahjo.

Amanuenssi Maria Faarinen vastaa:

Valokuvaamo Ida Berglundin (omistaja Ida Berglund-Nyblin) asiakaskortisto ei tosiaan ole meidän tietojemme mukaan säilynyt. Valokuvaamo aloitti toimintansa Raumalla vuonna 1888 ja Porissa 1900. Ilmeisesti myös Euralla on ollut kuvaamon sivuliike, mutta sen mahdollisesta toiminta-ajankohdasta meillä ei ole tietoa.

Tuo että molempien kuvaamon toimipaikkojen nimet lukevat samassa visiittikorttipohjukkeessa ei ole aivan tavanomaista. Pidän todennäköisenä, että kuva on otettu aivan 1900-luvun alussa. Kyseessä lienee tosiaan vihkikuva. Sormukset naisen nimettömässä kiinnittävät huomion.

Paras vihje pariskunnan henkilöllisyyden jäljelle on ehdottomasti kuvaan lisätty teksti. Jos valokuva on isovanhempien perintöä, Anna ja Ahjo(?) löytyvät ehkä suvun historiaa tutkimalla. Väestöreksiterikeskuksen nimitietokantaan ei tosin ole kirjattu yhtään Ahjoa. Ahtoja on jonkin verran. Toki Ahjo on voinut olla myös kuvan miehen lempi- tai kutsumanimi.

Kommentit (2)

Jaana Gluschkoff kommentoi:

Kommentoin kysymystä alustavasti, koska siinä on muutamia tunnistettavia yhtymäkohtia sukuhistoriaani. Isoäitini Ida Augustssonin äiti Engla Järnström oli omaa sukuaan Berglund (Karjalohja). Hän avioitui Erik Augustsson kanssa, ja perhe suomensi sukunimensä myöhemmin Ahjoksi. Anna Ahjo oli isoäitini sisar. Sisaruksia oli 8, joista mm Lempi oli sanoittaja R.R. Ryynäsen vaimo ja Hilja eduskunnan puhemies Väinö Hakkilan puoliso. Olen juuri muuttoruljanssin keskellä ja tarkemmat selvittelyt nyt myöhemmin jos tunnistatte yhtymäkohtia.

Amanuenssi Sofia Lahti kommentoi:

Kuvassa saattaa siis olla juuri sama Anna Ahjo! Meillä ei ole tarkempaa tietoa Ida ja Engla Berglundin välisestä yhteydestä, mutta sukulaisuus olisi toki tässä tapauksessa voinut olla hääparilla valokuvaamon valintaan vaikuttanut syy. Kiitos kommentistasi!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia