11.11.2016

Miltä vuodelta kuva Matti Kurikasta voisi olla?

Matti Kurikan kuva nimikirjoituksella. Kuvattu Tampereella Nymanin kuvaamossa Länti´nen puistokatu 16. Miltä vuodelta kuva voisi olla ?

Amanuenssi Yki Hytönen vastaa:

Valokuvan ajoituksessa auttavat tässä tapauksessa yleiset tiedot, joita meillä on Matti Kurikan elämänvaiheista ja toisaalta Tampereella toimineesta valokuvausateljeesta Ida Nyman.

Matti Kurikka oli lehtimies, teosofi ja sosialisti, joka kehitti yhteiskunnallista ajatteluaan suuntaan, joka vähin erin erkaannutti hänet sosialistisessa työväenliikkeessä vallalla olleesta ideologisesta linjasta. Sen jälkeen kun hänen edustamansa linja koki tappion Suomen Työväenpuolueen perustavassa kokouksessa vuonna 1900, hän siirtyi Yhdysvaltoihin. Siellä Kurikka jatkoi työtään ihanneyhteiskunnan puolesta perustamalla ihanneyhteiskuntaa tavoittelevia siirtokuntia Yhdysvaltoihin. Hän palasi vuonna 1905 Suomeen, mutta muutti lopulta pysyvästi pois kotimaastaan vuonna 1908. Näiden tietojen perusteella Kurikka olisi voinut käydä valokuvaamossa viimeistään vuonna 1900 tai sitten vuosien 1905-1908 aikana.

Tiedot ateljeen toiminnasta tarkentavat hieman ajoitusta. Ida Nymanin valokuvaamo toimi osoitteessa Läntinen Puistokatu 16 vuosina 1897-1917. Siten käytössä olevien tietojen perusteella voidaan sanoa, että valokuva on otettu joko vuosien 1897-1900 tai vuosien 1905-1908 aikana.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia