16.10.2017

Olisiko kyseessä itse rakennettu kamera?

Kamera etupuolelta

Erilaisten arvuuttelujen jälkeen päätimme kääntyä asiantuntijoiden puoleen oheisen, vuosikymmeniä varastossa olleen kameran iän sekä mahdollisen valmistajan selvittämiseksi. Laitteen rakenne on erittäin yksinkertainen. Kamerasta ei löydy minkäänlaisia havaittavia merkintöjä sen valmistajasta. Siksi olemme pohtineet, olisiko kamera mahdollisesti rakennettu itse. Omistaja oli tunnettu "käden taidoistaan" ja hän oli tehnyt useita muita valmistustekniikaltaan monimutkaisempia esineitä. Kameran ohella löytyneet useat kymmenet lasinegatiivit on toimitettu Tampereen kuva-arkiston arvioitaviksi.

Amanuenssi Laura Gelmi vastaa:

Kiitos kiinnostavasta kysymyksestäsi. Arvuuttelimme asiaa museolla kollegojen kesken, mutta päädyimme ainoastaan lopputulokseen, että ainakin kamera on koottu valmisosista. Kääntyminen vanhojen kameroiden asiantuntijan Esko Putukseen puoleen auttoi tunnistuksessa eteenpäin. Putuksen mukaan kamera muistuttaa erehdyttävästi Kodakin Bulls-eye -mallia, mutta laukaisimen vieressä olevat kirjaimet Z (Zeit = aikavalotus) ja M (Moment = tuokiovalotus) viittaavat saksalaiseen valmistajaan. Mikäli kuvakoko on 6x9 cm, todennäköisempi valmistaja ja malli on Ernemann Film, jota myytiin myös nimellä Stöcking Union 4. Kameraa valmistettiin erilaisina versioina ja eri ominaisuuksin 1899-1907.

Vaikka omistajansa olikin käsistään taitava, näyttää hän luottaneen tässä kohtaa tehdasvalmisteiseen kojeeseen. Vanha kamera ja mahdollisesti siihen liittyvät lasinegatiivit ovat joka tapauksessa varsin hieno löytö! Toivotan onnea henkilön valokuvausharrastuksen jatkoselvittelyyn.

Suomen valokuvataiteen museo ylläpitää valokuvaajien matrikkelitietokantaa, jonka tietoja mieluusti kartutamme myös harrastajakuvaajien osalta. Tietoa ennen 1950-lukua aloittaneiden valokuvaajien toiminnasta julkaisemme Kuka kuvasi -verkkopalvelussa.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia