19.10.2017
Question

Milloin valokuvissa käytettiin sahalaitaista paperia?

Milloin valokuvissa alettiin käyttää sahalaitaisia papereita ? Tiedän, että ainakin 1950-luvulla oli käytössä sahalaista suorakaiteen muotoista paperia, mutta esiintyikö paperia jo 1930-1940-luvuilla? Saa antaa muitakin vinkkejä valokuvien ajoittamisen apuvälineiksi.

Answer

Amanuenssi Laura Gelmi vastaa:

Kiitos kiinnostavasta kysymyksestäsi. Oletan, että mielessäsi on nimenomaan perhealbumeista tutut sahalaitaiset pienet valokuvat. Kotialbumikuvauksen yleisyyteen nähden tutkittua tietoa aiheesta on saatavilla yllättävän niukasti. Onnistuin löytämään yhden ainoan englanninkielisen tutkielman, joka esittelee sahalaitaisten papereiden käyttöä Pohjois-Amerikan markkinoilla. Tutkielman mukaan ensimmäinen patentti sahalaitaisista papereista tunnetaan vuodelta 1929, ja käyttö yleistyi Amerikassa 1930-luvun puolella.

Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa on ainakin 1930-luvun puolimaille ajoitettuja sahalaitaisia perhealbumikuvia, joten voidaan olettaa että nuo yleistyivät meilläkin 1930-luvun mittaan. Varsinainen muoti-ilmiö sahalaitaiset paperit tuntuvat olleen 1950-luvun puolivälin paikkeilla. Seuraavalla vuosikymmenillä muotivillitys oli jo laantumaan päin.

Sahalaita oli puhtaasti esteettinen valinta, jolla saatiin perhealbumikuviin koristeellisuutta ja eräänlainen kehys. Sahalaita tuotettiin kuvaan leikkaamalla. Erityisiä ”trimmereitä” eli leikkureita valmisti ainakin Kodak jo 1930-luvun alkupuolella. Viimeistään 1940-luvulta alkaen myynnissä oli myös valmiiksi sahalaitaan leikattua paperia erikokoisina arkkeina niin pinnakkaisia kuin valokuvasuurennoksiakin varten. Markkinoilla oli monenlaista sahalaitaa – tiheämpää, loivempaa, pyöreää tai terävää, säännöllistä tai epäsäännöllistä. Kodakin edustaja ja maahantuoja Suomessa oli vuodesta 1933 alkaen Oy Valovarjo Ab.

Mainitsemani englanninkielisen tutkimuksen on tehnyt Anna Krentz, ja se on ladattavissa täältä. Englanninkielinen termi on ”deckle edge”, ja sitä käytetään yleisterminä kaikille ei-suorareunaisille paperilaaduille.

Kyselit myös muita vinkkejä kuvien ajoittamiseen. Hieman vanhempien valokuvien ajoittamisen avuksi olemme laatineet oheisen taulukon, johon on kirjattu esimerkiksi visiittikorttien tyypillisimpiä piirteitä ja ilmaisullisia valintoja.

CommentKommentoi tätä kysymystä

CommentKysy oma kysymys

PrintTulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Previous
Ladataan kuvia
Next