9.11.2017
Question

Keitä ovat kuvan opettajat ja koululaiset?

Kuvauspaikka Tampere, kuvaaja mahdollisesti Niels Rasmussen. Muista samantaustaisista kuvista päätellen aikahaarukka 1900 - 1919.

Kysyisin valokuvasta. Omassa kuvassani on samanlainen tausta kuin tässä Tampereen museoiden tietopalvelu Siirin julkaisemassa kuvassa (linkki). Olisiko museolla mahdollisesti tietoa kuvassa olevien opettajien nimistä tai mikä luokka olisi kyseessä? Kuvassa on varmaan mukana isoisoäitini.

Answer

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Siiristä löytämäsi toisen kuvan avulla selviää, että kuvaaja on tosiaankin Niels Rasmussen tai hänen kuvaamonsa. Sen myötä voidaan olla melko varmoja myös siitä, että molempien kuvien ryhmät ovat tamperelaisia ja että kuva on otettu samoihin aikoihin, 1900-luvun alkupuolella. Jos Tampereen museoiden kuva olisi otettu paikan päällä koulussa, se olisi myös voinut auttaa sinun kuvasi koulun tai muun paikan tunnistamisessa. Valitettavasti kuvan ikkunoiden ja verhojen reunustama tila on vain maalattu taustakangas, joka on voinut sijaita Rasmussenin studiossa tai kulkea hänen mukanaan kuvauspaikoille. Siirin kuvassa ympäröivää huonettakin näkyy hieman, mutta oma kuvasi on rajattu tiukemmin taustakankaan mukaan.

Sen sijaan Siiri-tietokannasta löytämäsi kuva voisi johdattaa sinut uudelle tietolähteelle: todennäköisesti juuri Tampereen museoissa olisi tietoja tamperelaisista kouluista ja niiden opettajista, ehkä hyvällä tuurilla oppilaistakin. Suosittelen siis jatkamaan selvittelyjä sillä suunnalla!

Jos kuvan mukana ei ole tullut tietoja, niitä on tosiaan vaikea jäljittää - museoilla on tässä kohtaa usein vielä vähemmän johtolankoja puuttuvien henkilötietojen selvittämiseen kuin kuvattujen henkilöiden sukulaisilla tai tuttavilla, joilla saattaa sentään olla suvun omaa perimätietoa sieltä täältä. Tästä onkin puhuttu aikaisemmissa henkilöiden tunnistamiseen liittyvissä vastauksissamme, joita löydät Kysy museolta -sivultamme hakusanalla "henkilöntunnistus".

Onnea etsintään!

CommentKommentoi tätä kysymystä

CommentKysy oma kysymys

PrintTulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Previous
Ladataan kuvia
Next