9.11.2017
Question

Ketkä ovat kuvassa?

Raumalaiset urheilijat Ida Berglundin ateljeekuvassa.

Osaatteko kertoa mikä tämä kuva on. Näyttää ihan jonkinlaiselta seuran tai luokan kuvalta?

Answer

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Raumalaisen valokuvaaja Ida Berglundin ateljeen kabinettikorttikuvassa poseeraa Rauman seminaarin voimisteluyhdistyksen edustajia - siitä kirjaimet RSVY miesten takana. Voimistelijat ovat siis tulevia opettajia, jotka opiskelivat ammattiinsa Rauman seminaarissa.

Tummapukuinen herra keskellä saattaa olla seminaarin voimistelunopettaja, mahdollisesti Helge Harald Hirvinen, joka toimi terveysopin, voimistelun ja kaunokirjoituksen lehtorina seminaarissa vuosina 1905-1934. Salskeiden voimistelijamiesten henkilöllisyydestä en osaa sanoa tarkemmin, mutta sekin saattaisi selvitä, mikäli RSVY:n papereita on vielä jäljellä jossakin; kannattaa aloittaa kysymällä Urheilumuseosta ja Rauman museosta.

Selvittelyn pohjaksi voidaan määrittää, milloin kuva on suunnilleen otettu. RSVY perustettiin vuonna 1899, ja Urheilumuseon kautta löytyvässä vuoden 1903 Suomen urheilulehdessä poseeraa yhdistyksen voimistelujoukkue varsin samannäköisissä asuissa. Lehtijutussa kerrotaan, että ryhmä on esiintynyt yleisölle kesä-, laulu- ja urheilujuhlilla useilla paikkakunnilla ympäri Etelä-Suomea. Raumalla yhdistys ylläpiti talvella luistinrataa ja järjesti pikaluistelukilpailun.

Ida Berglund perusti valokuvaamonsa Raumalle vuonna 1888, ja se jatkoi toimintaansa tiettävästi ainakin vuoteen 1920 asti, vaikka omistaja itse asui suurimman osan noista vuosista Turussa ja Porissa. Hän ei siis välttämättä ole henkilökohtaisesti kuvannut näitä voimistelijoita. Jos kuva on otettu aikavälillä 1899 - 1908, kuvaamon osoitteena Raumalla on ollut tuolloin Kuninkaankatu 8.

Kabinettikortti ja pienempi visiittikortti olivat tuolloin tyypillisiä ateljeevalokuvan formaatteja, joille tyypillistä olivat kuvaamon logolla merkityt taustapahvit; niistä on kirjoitettu aikaisemmissa julkaistuissa Kysy museolta -vastauksissamme, joita löytyy hakusanalla "visiittikortti".

CommentKommentoi tätä kysymystä

CommentKysy oma kysymys

PrintTulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Previous
Ladataan kuvia
Next