15.11.2017
Question

Kuka Oulun uuden valokuvausliikkeen omisti vuosina 1897-1901 ja sen jälkeen?

O.U.W.L. -tunnus reunassa

Logo kirjoitettu ilmeisesti painolevyyn tai negatiiviin

Kuka Oulun uuden valokuvausliikkeen omisti vuosina 1897-1901 ja sen jälkeen? Kuka kuvasi -palvelussa omistajaksi mainitaan Aina Nordlund, mutta Fabian Suomelan negatiiveja koskevaan kysymykseen 9.2011 oli lukija liittänyt seuraavaa:

"Minulla on Oulun osoitekalenteri 1899-1900, jota ei Oulun maakuntakirjastossa ole. "Muistolistan" alla on luettelo eri alan toimijoista. Kohdassa Valokuvausliikkeitä: G.Feiring, Iso Uusikatu 15; Oulun Uusi Valokuvausliike (omistaja Suomela), Iso-Uusikatu 22; Ina Liljeqvist & Co."

Suomelan koti oli samassa osoitteessa tuolloin. Itselläni on tuolta ajalta valokuvapostikortteja, joiden kuvaajaa yritän identifioida. Niiden reunaan on painettu O.U.W.L., yhteen (negatiiviin) on käsin kirjoitettu Oulun uusi valokuvausliike. Kuka siis kuvat otti? Nordlund vai Suomela (kuten aiemmin olen arvellut)? Kuvasiko Nordlund paljon maisema- ja kaupunkikuvia?

Answer

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Meidän tiedoissamme ei tosiaan ole Aina Nordlundin omistukselle tarkkoja alku- ja loppuajankohtia, mutta ainakin kesällä 1902 Iso-Uusikadulla, Hammarin talossa (ei numeroa) sijaitseva "Aina Nordlund'in Uusi Valokuvaamo" mainosti Kaleva-lehdessä toimintaansa. Sen sijaan tietokantamme mukaan Fabian Suomelalla olisi ollut ainakin vuonna 1900 omaa nimeään kantava liike osoitteessa Iso Uusikatu 20. Jos näitä tietoja vertaa lukjian lähettämään tietoon, jonka mukaan Suomela olisi omistanut Uuden Valokuvaamon vuonna 1900 tai ainakin vielä 1899, tästä voisi ehkä päätellä, että kuvaamo olisi siirtynyt Suomelalta Nordlundin omistukseen vuoden 1900 aikana (paitsi jos Suomelalla oli tuolloin kaksi erinimistä kuvaamoa). Tällöin Nordlundin omistustieto jo vuodesta 1897 Kuka kuvasi -palvelussa olisi virheellinen.

Kuvien attribuointi oikealle kuvaajalle ei näiden tietojen pohjalta vielä onnistu. Ehkä kummankin kuvaajan maisemakuvastoja ja "käsialoja" vertailemalla voisi päästä johonkin lopputulokseen - tai sitten ei.

Tietomme perustuvat lähinnä vain Sven Hirnin Ateljeesta luontoon -teokseen, sillä Nordlundia tai Suomelaa ei ole kumpaakaan tarkemmin tutkittu. Oulussa Pohjois-Pohjanmaan museossa on sekä Suomelan että Nordlundin henkilö- ja maisemakuvia, ja siellä saattaa olla molemmista paremmat tiedot.

Kuvaajien historia karttuu vähitellen, mutta paljon on vielä tutkittavaa!

----

Jatkoa aiheeseen: Kysyjä oli itse lehti-ilmoituksia tutkimalla saanut selville, että Oulun Uusi Valokuvausliike on ollut ainakin vuosina 1898-1902 Aina Nordlundin omistuksessa. Fabian Suomelan liike puolestaan sijaitsi vuodesta 1900 lähtien sitä vastapäätä, samalla kadulla. Hienoa työtä! Päivitämme tiedot valokuvaaja- ja kuvaamotietokantaamme ja sitä kautta myös Kuka kuvasi -palveluun.

 

CommentKommentoi tätä kysymystä

CommentKysy oma kysymys

PrintTulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Previous
Ladataan kuvia
Next