23.11.2017
Question

Käyttivätkö suomalaiset kuvaajat jatkosodassa Agfan värifilmiä?

Oliko jatkosodassa suomalaisten käyttämä värifilmi Agfaa (saksalaisilta saatua)? Tuskin amerikkalaisten Kodakia?

Answer

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Arvelusi osuu nähtävästi oikeaan. Viime vuonna aiheesta väitelleen Olli Kleemolan mukaan "Suomen ainoa filmitoimittaja oli jatkosodan aikana Saksa" (Kleemola 2016, s. 45). Vuoden 1943 jälkeen filmin saamisessa oli vaikeuksia, mikä vähensi sekä suomalaisten että saksalaisten valokuvaustoimintaa rintamalla. Sekä filmien tuotanto että filmipostin kulku rintamalle kohtasivat sodan myötä vastoinkäymisiä. Kleemola ei mainitse värifilmiä erikseen; se oli tuolloin vielä harvinaista, mutta jos sitä oli saatavilla, se oli riippuvaista samoista välityskanavista kuin mustavalkofilmikin.

Jos tarvitset lisätietoa sotavalokuvauksesta Suomessa, suosittelen ainakin näitä kolmea kirjaa:
Olli Kleemola: Valokuva sodassa. Neuvostosotilaat, neuvostoväestö ja neuvostomaa suomalaisissa ja saksalaisissa sotavalokuvissa 1941 - 1945 (Turku: Sigillum 2016)
Marika Honkaniemi: Taistelusta taiteeksi. Tiedotuskomppanioiden valokuvat Ateneumin suomalais-saksalaisessa Taistelukuvaajain näyttelyssä 1942 (Turku: Sigillum 2017)
Reijo Porkka: Sodasta kuvin. TK-valokuvaus 1941-1944. Haastatteluja ja muistelmia (Helsinki: Suomen valokuvataiteen museo, 1983)

CommentKommentit (2)

Marika Honkaniemi kommentoi:

Kyllä, värifilmi oli tuota Agfacoloria! Jatkosodan aikana TK-kuvaajat saivat saksalaisilta noin 100 rullaa värifilmiä. Värikuvia otettiin noin 1 000.

Sirkku Dölle kommentoi:

FT Väinö Kaukonen muassaan valokuvaaja Vilho Uomala pääsivät vuonna 1943 liikkumaan Kalevalan laulumailla Vienassa. Kumpikin otti Agfacolor-värikuvia. Kaukonen kertoi, että filmit lähetettiin Saksaan kehitettäviksi - ja ihme kyllä palasivat takaisin kuvaajilleen. Kuvia voi katsella kirjasta Kansanrunon Kauko-Karjalaa ja Kalevalan synty. Opus ilmestyi 1984. Kaukosen kuva-aineisto on Museoviraston kuvakokoelmissa.

CommentKommentoi tätä kysymystä

CommentKysy oma kysymys

PrintTulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Previous
Ladataan kuvia
Next