7.11.2011

Löytyykö tietoa tuntemattomasta sotilaasta?

Taustakartongin leima.

Kuva tuntemattomasta sotilaasta.

Minulla on suurennettu kuva/kopio kooltaan n. 30*40 cm. Kuvassa on minulle tuntematon sotilas. Kuvan taustakartongisssa on leima: Kotimainen Valokuvain Suurennusliike MATTI ROINE Korkeavuorenk. 25, puhelin 7442 Helsinki. Olen yrittänyt löytää lisää tietoa kuvan sotilaasta sekä suurennoksen tekijästä huonolla menestyksellä. Löytyisikö teiltä tietoa? Kaikki tieto otetaan avosylin vastaan.

Amanuenssi Maria Faarinen vastaa:

Suurennoksen on valmistanut Suurennusliike Matti Roine, joka aloitti tietojemme mukaan toimintansa Korkeavuorenkadulla vuonna 1908. Tiedossamme ei ole, kuinka pitkään Suurennusliike toimi, mutta Matti Roine itse muutti Jyväskylään vuonna 1930. On mahdollista, että kuvaamo jatkoi tämän jälkeenkin samalla nimellä. Lähettämäsi kuvasuurennos on kuitenkin todennäköisesti valmistettu 1920-luvulla.

Lähettämässäsi kuvassa ei näy mitään merkkejä siitä, kuka alkuperäisen valokuvan on ottanut. Suurennoksen perusteella on myös vaikeaa arvioida, milloin alkuperäinen valokuva on kuvattu. Jollei vanhoihin valokuviin ole merkitty henkilöiden nimiä, vuosilukuja, kuvaamoiden käyttämiä tunnisteita tai muita aikalaismerkintöjä, on tietojen hankkiminen kuvatuista henkilöstä hyvin haastavaa. Se, että käytössä on alkuperäisen valokuvan sijasta siitä teetetty suurennos, lisää ketjuun vielä yhden silmukan, joka vie meidät entistä kauemmas valokuvan kohteesta.

Yksi mahdollisuus kuvattujen henkilöiden jäljille ovat kuvaamojen asiakasrekisterit, joihin kuvatilaukset on merkitty. Niidenkin kohdalla on kuitenkin muistettava, että rekisteriin merkitty asiakas on tavallisesti kuvan maksaja, joka saattaa olla eri henkilö kuin se joka esiintyy kuvassa. Jos tiedetään, milloin kuva on otettu, tai jos kuvasta löytyy valokuvaamon merkitsemä tunnistenumero, asiakasrekisteri osoittautunee hyödylliseksi. Ongelmana on kuitenkin se, että sadan vuoden takaisia valokuvaamojen asiakasrekisterejä on säilynyt meidän päiviimme asti vain harvoja.

Kuvan henkilön jäljille voi yrittää päästä myös niiden johtolankojen avulla, joita kuvan sisältö itsessään tarjoaa. Kun kuva esittää asepukuista sotilasta, kannattaa jäljittää, milloin kuvassa esiintyvä asepuku on ollut käytössä ja ketkä sitä käyttivät. Mahdolliset kunniamerkit ja muut yksityiskohdat voivat tarjota lisävihjeitä. Armeijassa on myös ollut tapana ottaa ryhmäkuvia. Asepuvun mahdollisesti tarjoamien johtolankojen perusteella voi etsiä kuva-arkistoista kyseisen aikakauden ja aselajin edustajien kuvia. Ryhmäkuviin on merkitty kuvattujen nimiä useammin kuin yksittäisiin muotokuviin. Sotilaiden tietoja on koottu myös kuvitettuihin matrikkeleihin. Esimerkiksi jääkäriliikeeseen osallistuneiden henkilöiden tiedot ovat saatavilla.

Valokuvan monistettavuus antaa toivoa niille, jotka ovat valmiita käyttämään hyvin paljon aikaa valokuvatun henkilön tunnistamiseksi. Suurennoksia on hyvin mahdollisesti tilattu useampi kuin vain yksi. Ehkä jonkin toisen kopion omistaja kirjoitti oman vedoksensa taakse kuvan esittämän henkilön nimen. On myös mahdollista, että alkuperäinen kuva, josta suurennos on teetetty, on säilynyt jossain. Julkisista kuva-arkistoista voi aina kokeilla etsiä, mutta ilman kuva-aineiston rajaamisen mahdollistavia johtolankoja tämä on neulan etsintää heinäsuovasta. Tästä syystä kannattaakin merkitä omiin tärkeisiin valokuviin kuvattujen henkilöiden nimet niin kauan kuin se vielä on mahdollista. Fyysisten kuvien merkitsemiseen kannattaa käyttää pehmeää lyijykynää. Digikuvissa esiintyvien henkilöiden nimet voi kirjata kuvan metatietoihin.

Lisäys vastaukseen 15.12.2011

Lukijamme Tapio Nurminen täsmentää, että kuvan parhaiten ajoitettavissa olevat yksityiskohdat ovat varusmiehen talvipäähine ja asetakki. Hän arvioi kuvan olevan vuosilta 1922-1932. Aikalaiskuviin vertailemalla ajoitusta voisi tarkentaa edelleen.

Nurminen mainitsee myös, että kaatuneiden varusmiesaikaisista kuvista teetettiin usein suurennoksia muistoiksi, eräänlaisia kotialttarikuvia. Tuhansia sodissa kaatuneiden miesten varusmiesaikaisia kuvia löytyy teoksesta Vapautemme hinta (http://fi.wikipedia.org/wiki/Vapautemme_hinta).

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia