21.3.2018

Miten määrittelisitte käsitteen "Fine Art"?

Kuinka määrittäisitte käsitteen Fine Art -valokuvavedos mahdollisimman tarkasti ja kuvailevasti, mutta yleispätevästi?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kysymys on mielenkiintoinen. Lähtökohtaisestihan fine art photography tarkoittaa yksinkertaisesti valokuvataidetta, erotuksena muista valokuvan lajeista kuten journalistinen valokuva tai mainosvalokuva. Fine art on kuvataide. Tätä kautta ajateltuna fine art -valokuvavedos olisi mikä tahansa valokuvataiteen kontekstissa tehty vedos, joka on tehty millä tahansa menetelmällä mille tahansa materiaalille.

Fine art -termiä näkee kuitenkin kaupallisissa yhteyksissä vedostus- ja tulostusterminä ja jopa vedostuspaperien nimenä. Siellä se tuntuu viittaavan ensisijaisesti tekniikkaan ja laatuun, eikä niinkään sisältöön tai kontekstiin. Fine art -vedoksen voi tilata vaikka omasta ylioppilaskuvastaan. Tietääkseni termille ei ole luotu alalla yhteistä standardia, vaan kukin palveluntarjoaja käyttää sitä markkinoidakseen omia tuotteitaan ja antaa sille kulloiseenkin tilanteeseen sopivan merkityksen. Samoin myös "museokelpoinen" tai "arkistolaatuinen" ovat termejä, jotka eivät nykyisellään kerro paljoakaan, koska niiden sisältö vaihtelee käyttäjästä riippuen.

Yhteisen standardin pitäisi lähteä tuottajien yhteisestä sopimuksesta, jota he sitoutuisivat noudattamaan. Vasta sen jälkeen luotettava määritelmä olisi mahdollinen.

Asiasanat: fine art

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia