14.3.2018

Milloin Turussa on ollut valokuvaaamo osoitteessa Linnankatu 31?

Milloin Turussa on mahdollisesti ollut valokuvaamo osoitteessa Slottsgatan 31? Yksi haltuuni siirtyneistä visiittikorteista on kuluneen ruskehtava ja esittää arvokkaan näköistä vanhahkoa naishenkilöä, jolla on valkoinen, erikoinen huivipäähine. Yksiväristä kuvaustaustaa on varsin vähän. Kuvaan on käsin kirjoitettu "Reivinna von Essen". Valokuvaamon nimeä ei ole, mutta alareunassa näkyy himmeästi Åbo, Slottsgatan ja luultavasti numero 31. Kääntöpuoli on täysin tyhjä. Olen miettinyt, voisiko kuva esittää kreivitär Adelaide Gustava Aspasie "Vava" von Esseniä, s. Armfelt (1801-1881). Hän asui puolisonsa kreivi Johan August von Essenin kanssa Kaarinan Jaakolassa eli Rauhalinnassa käsittääkseni 1847-1860 ja Wähä-Rauhalinnassa 1861-1867. Kaksi esiäitiäni on ollut Rauhalinnan palveluksessa. Näistä tytär muutti sieltä pois 1861 ja hänen äitinsä kuoli siellä 1869.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Osoitteessa Linnankatu 31 on tietojemme mukaan toiminut ainakin kolme eri valokuvausateljeeta. Euphrosyne Chiewitz on aloittanut valokuvaamotoimintansa siellä jo vuonna 1864 ja todennäköisesti jatkanut vuoteen 1877 saakka. Toinen varhainen turkulainen valokuvaaja, Johan Jakob Reinberg, muutti studionsa osoitteeseen Linnankatu 31 B tiettävästi vuoden 1875 paikkeilla. Kun tarkkoja vuosilukuja ei ole tiedossa, emme tiedä, muuttiko Reinberg juuri Chiewitzin käytössä olleisiin tiloihin vai niiden naapuriin.

Myöhemmin, 1920-luvun alussa osoitteeseen Linnankatu 31 perustettiin maineikas Atelier Irmelin.

Jos valokuva kreivittärestä on annettu lahjaksi jommallekummalle hänen palveluskuntaansa kuuluneista esiäideistäsi - mikä kuullostaa hyvältä arvaukselta - silloin valokuvan täytyisi olla ajalta ennen heidän kuolemaansa. Niinpä kyseessä olisi Chiewitzin studio, jos tietomme valokuvaamojen sijainneista pitävät paikkansa. Toki kuva on voinut siirtyä sukusi haltuun myöhemminkin.

Löysin kuitenkin Åbo Akademin kuvakokoelmien hakupalvelusta kreivitär Adelaide von Essenin muotokuvan, jonka on ottanut Reinberg. Kuva löytyy täältä.

Onko kyseessä sama henkilö tai kenties jopa sama kuva? Tämä kuva on Åbo Akademissa ajoitettu välille 1857-1863.

Jos haluat käydä Linnankadulla katsomassa, mitä on jäljellä 1800-luvun lopun tunnelmasta, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että katunumerointi on muuttunut siten, että sama sijainti on nykyisin osoitteeltaan Linnankatu 21.

Kommentit (1)

Anonyymi kommentoi:

Kiitos asiantuntevasta vastauksesta, Kuvani ei ole sama kuin vastauksen liitteessä, mutta molemmat saattavat hyvin esittää samaa henkilöä jo vaatetuksenkin perusteella. Olen perinyt myös sellaisen visiittikortin, joka esittää nuorta neitosta. Nimeksi on kirjoitettu Hedvig Vrede. Muita merkintöjä ei ole. Kysymyksessä saattaa olla kreivitär von Essenin tyttären tytär Hedvig Gustava Matilda Wrede, joka on syntynyt Rauhalinnassa 1854.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia