19.4.2018

Minkä turkulaisen liikkeen edessä kuva on otettu?

Turkulaisen liikkeen edustalla joulukuussa 1913

Oheinen kuva on otettu lasilevykameralla Turussa joulukuussa 1913. Kuvassa ovat vaimoni isoisä veljensä kanssa, eli valokuvan henkilöt ja ajankohta ovat tiedossa. Mikä mahtaa olla valokuvaliike, jonka edessä kuva on otettu ja missä päin Turun keskustaa se on sijainnut? Liikkeen nimi alkaa Suomen Val... Mielenkiintoinen on myös Agfa Photo Artikel -kyltti ja sen alla oleva seinän yksityiskohta. Onkohan siinä mahdollisesti ollut jokin valokuvien toimittamiseen liittyvä luukku?

Amanuenssi Laura Gelmi vastaa:

Kiitos kysymyksestäsi ja hienosta valokuvaesimerkistä. Tein useita hakuja valokuva-ateljeiden tietoja sisältävään tietokantaamme, mutta valitettavasti en löytänyt yhtään osumaa, jossa kaikki johtolankasi täsmäisivät: vuosi 1913, Turku ja myymälän nimi "Suomen Valo...". Paras arvaus olisi Suomen Valokuvaajain Oyn oma liike, joka toi maahan valokuvaustarvikkeita muualta Euroopasta ja jolla oli keskeinen merkitys ammattikuvaajien toiminnan näkökulmasta. Perustamalla oma liike haluttiin varmistaa kohtuuhintaisten valokuvaustarvikkeiden saatavuus ammattivalokuvaajille. Myymälä perustettiin kuitenkin Helsinkiin vasta v. 1920, ja Turkuun tätäkin myöhemmin, joten ajoitus ei mitenkään täsmää kuvasi kanssa. Turussa toimi toinenkin tarvikeliike Fotografiska Magasinet Solio, osoitteessa Eerikinkatu 17, mahdollisesti vuodesta 1905 alkaen. En kuitenkaan ole varma, onko kuvassasi olevan näyteikkunan toisen sanan alkukirjain "V" vai kenties "J" (esim. Suomen Jalkinekauppa?). Suurennuslasilla tarkastalemalla tähän voisi saada varmuuden.

Vuonna 1913 Turussa toimi muiden muassa seuraavat valokuvaamot, joiden nimimuodot ovat saattaneet vaihdella: Atelier Apollo (Humalistonkatu 25), Atelier Auer (Linnakatu 39, Birgerinkatu 3), Atelier Borelius (Linnakatu 9A), Strandbergs Atelier (Linnakatu 3 A), Atelier Friedrich (Uudenmaankatu 2), Aug, Schuffert (Eerikinkatu 15). Yhdenkään nimi ei sellaisenaan täsmää johtolankoihisi, mutta ehkä osoitteista on apua lisätietojen jäljittämisessä. Agfa-kyltin alla oleva seinän kohta saattaa toki olla luukku, mutta myös ihan koriste-elementti. Rakennuksen tunnistamiseksi kehottaisin kääntymään Turun maakuntamuseon valokuva-arkiston puoleen. Yhteystiedot löydät täältä: http://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/museo/kokoelmat/valokuvakokoelma

Kommentit (2)

Anonyymi kommentoi:

Suuret kiitokset vastauksesta, jossa oli paljon kiinnostavaa tietoa Turun valokuvausliikkeistä 1910-luvulla ja lisäksi kehotus kysyä lisää Turun maakuntamuseosta. Ja siellähän asia selvisi! Sain Turun museokeskuksen valokuvakokoelman tutkijalta ensi kommentin, että tutkimusta vaikeuttaa hieman se, että kuvassa näkyy rakennuksesta vain pieni osa, kun taas Turun valokuvakokoelman kuvissa rakennukset on kuvattu kauempaa. Mutta sitten tuli vastaus: " .... anteeksi vastauksen viipyminen johtuen monista kiireellisistä kuvapyynnöistä. Tutkimalla Turun osoitekirjaa vuodelta 1913-14 selvisi, että tuo Valokuvataiteen museon arvioima Suomen jalkineliike on sijainnut sekä Eerikinkatu 15:ssä että Linnankatu 6:ssa.Tutkimalla valokuviamme em. osoitteista selvisi, että kuva on otettu Linnankatu 6:n kohdalla. Jalkineliikkeen lisäksi siinä on sijainnut valokuvaaja C.J. Schoultz:n valokuvaustarvikkeita myyvä liike, siitä viitteenä on tuo Agfa kyltti. Tuo seinässä oleva koriste on ollut rakennuksen seinässä oleva puinen koriste. Puinen rakennus on ollut tuollaista nikkarityyliä." Kuvan liikerakennus Linnankatu 6:ssa sijaitsi siis Turun kaupunginkirjaston uuden osan paikkeilla.

Laura Gelmi kommentoi:

Hienoa, että kuvauspaikka ratkesi ja kiitokset lisätiedoista! Avustuksellasi saimme täydennettyä museon tietokantoihin C. J. Schoultzin liikkeen osoite- ja ajoitustietoja.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia