15.2.2019

Kenen valokuvataiteilijan teos on kyseessä?

Jorma Puranen, Sarjasta Kuvitteellinen kotiinpaluu, 1991. Suomen valokuvataiteen museo, D1995:18/7a.

Yritän saada tietoa eräästä valokuvasta. Useita vuosia sitten esiintyi jossain lehdessä valokuva, ehkä johonkin näyttelyyn liittyen. Kuvassa näkyy tunturin rinteeseen, lumeen asetettuja isoja valokuva-affisseja saamelaisväestön kasvoista - vanhoja ja nuorempia. Teos on hyvin vaikuttava ja symbolinen ajallemme, mielestäni se kommentoi luonnon ja alkuperäiskansojen riistoa ja hyväksikäyttöä. En ole onnistunut selvittämään, mistä kuvasta on kyse. Osaisiko Suomen valokuvataiteen museo auttaa?

Amanuenssi Laura Gelmi vastaa:

Kiitos mainiosta kysymyksestäsi. Kuvailusi perusteella etsimäsi teos voisi olla Jorma Purasen sarjasta Kuvitteellinen kotiinpaluu / Imaginary Homecoming, 1990-luvulta. Sarjaan kuuluu useita töitä, ja osa niistä on myös museomme kokoelmissa, muiden muassa tämän vastauksen yhteydessä julkaisemani kuva.

Jorma Puranen on palkittu valokuvatataiteilija, joka on käsitellyt töissään pohjoista maisemaa ja arktisen alueen kolonialismia. Puranen käyttää monien teostensa lähtökohtana arkistovalokuvia. Kuvitteellinen kotiinpaluu -teossarjassa Puranen asetti (tai "palautti") Pariisin Musée de L´Hommen arkistosta löytämänsä saamelaisten muotokuvat Finnmarkin maisemiin. Alkuperäiset henkikökuvat oli ottanut vuonna 1884 ruhtinas Bonaparten Lapin retkikunnan valokuvaaja G. Roche. Puranen teki arkistosta löytämistään lasinegatiiveista suuria vedoksia, kiinnitti ne akryylilevylle ja valokuvasi henkilökuvat uudestaan saamelaisten sukujen omilla mailla.

Kuvitteellinen kotiinpaluu -valokuvasarja on hienosti esillä vuonna 1999 julkaistussa samannimisessä kirjassa, jossa Purasen monivuotista projektia taustoitetaan myös esseillä. Joitakin teoskuvia löytyy myös verkosta, esimerkiksi täältä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia