2.1.2020

Onko kuvassa vanhaa Turkua ja kuka oli kuvaaja?

Kaupunki/jokinäkymä, vanha Turku.

Tunnistaisitteko, onko valokuvassa vanhaa Turkua tai muu suomalainen kaupunkinäkymä. Mikäli on vanhaa Turkua tai muu suomalainen kaupunkinäkymä, mikä mahtaa olla aikausi valokuvan ottoajankohtana. Olisiko teillä tietoa valokuvan ottajasta? Valokuvassa ei näy mitään valokuvaamon tietoa tai valokuvaajaa.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kyllä kuvassa on tosiaan Turkun keskustaa ja Aurajoki, etualalla Turun kaupunginkirjasto. Kuva on otettu Turun tuomiokirkon tornista.

Kuva sijoittuu varmasti 1900-luvun alkuun. Löysin Finnasta vertailukohdaksi J.J. Reinbergin panoraamakuvan Tuomiokirkon tornista. Se on arvioitu 1890-luvulla kuvatuksi, ja Reinberg kuoli vuonna 1896, joten kuva ei voi olla ainakaan sitä myöhäisempi.

Reinbergin kuvassa ei vielä ole Turun kaupunginkirjastoa, joka on valmistunut vuonna 1903. Sinun valokuvasi on siis otettu aikaisintaan 1903. Turun rakennushistorian parempi tuntemus olisi avuksi kuvan tarkemmassa ajoittamisessa. Sellaista tietämystä löytyisi Turun maakuntamuseosta, joten suosittelen kysymään maakuntamuseon kuva-arkistosta arviota.

Mahdollisia kuvaajia on useita, eikä kuvaajaa tosiaan voi päätellä itse kuvan perusteella, ellei sitten löydetä toista vedosta, jonka mukana tieto kuvaajasta olisi säilynyt. Ainakaan Finna-haulla ei sellaista tullut vastaan. Onnea etsintään!

Asiasanat: kaupunkikuvat, Turku

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia