18.12.2020

Keitä olivat "Kortelaisen valokuvaajasisarukset"?

Postikortti "Minnalta", jota isoäitini on hieman leikannut ja liimannut sen albumiinsa. Olettaisin, että kuvassa on kortin lähettäjä Minna Kortelainen. Kuvan paikasta ei ole tietoa.

Edellisen kortin osoitepuoli.

Anni/Anna Kortelainen?

Edellisen kortin osoitepuoli.

Isoäitini kuva-albumissa on valokuvia, joissa esiintyy äitini mukaan Kortelaisen "valokuvaajasisaruksia". Heillä oli tapana viettää lomia Orimattilan Kaitalan kylässä, jossa isoäitini oli opettajana 1905 alkaen. Albumissa on myös heidän ottamia kuvia Kaitalan kylästä. Tiettävästi Kortelaisen sisarukset olivat Helsingistä. Kuvissa on usein 1 - 3 naista. Usein he lähettivät isoäidilleni jouluisin kortteina valokuvia, joissa oli nähdäkseni heidän omia kuviaan. Uskoisin, että kortin lähettäjä oli kuvassa itse, sillä kortin kuva oli usein ikäänkuin "allekirjoitus" ja kertoi keneltä kortti on, koska monesti kortissa mainita lähettäjästä puuttui. Osa kuvista on ateljeekuvia ja osa ulkona otettuja. Korttien allekirjoittajina esiintyivät Minna ja Anni. Kortit oli lähetetty pääosin Helsingistä, mutta yksi 1912 jälkeen oli Iisalmesta. Ei ole tiedossa oliko sisaruksia 2 vai 3, ja minkä niminen on kuvissa usein esiintyvä kolmas nainen. Kortit on lähetetty isoäidilleni pääosin ennen hänen naimisiin menoa ennen vuotta 1912. Olikohan näillä Kortelaisen sisaruksilla valokuvaamo, olivatko he ammattilaisia vai olivatko vain kuvauksen harrastelijoita? Aika ammattimaisilta kuvat vaikuttavat ajankohtaan nähden. Ohessa muutama kuva.

Intendentti Anni Wallenius vastaa:

Olet osunut arveluissasi oikeaan - Minna Kortelainen oli ammattivalokuvaaja. Merkittävä osa suomalaista studiovalokuvaajista ja valokuvayrittäjistä oli jo varhain naisia. Joitakin tietoja Minna Kortelaisesta löytyy Kuka kuvasi -palvelustamme. Kortelaisen syntymäaika tai -paikka ei ole tiedossamme, mutta se tiedetään, että hän omisti yhdessä Ellen Janssonin kanssa valokuvaamo Atelier Centralin Helsingissä vuodesta 1932 lähtien. Tämä kuvaamo toimi myös jossakin vaiheessa nimellä Keskus Atelier Central Minna Kortelainen. Myöhemmin tai samanaikaisesti Kortelainen omisti myös Iisalmessa toimineen, hänen omaa nimeään kantaneen kuvaamon, joka toimi vuoteen 1943 asti.

Anni tai Anna Kortelaista, tai muunkaan nimistä Minna Kortelaisen valokuvaajasisarta, ei tietokannoistamme löydy. On silti mahdollista että hän työskenteli sisarensa yrityksessä tai sitten vain harrasti valokuvausta sen verran vakavissaan, että hänetkin mainittiin "valokuvaajasisarena".

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia