21.5.2020

Milloin valokuva-automaatit ovat tulleet Suomeen?

Koska ensimmäiset julkisissa tiloissa käytetyt valokuva-automaatit ovat tulleet Suomeen? Onko esimerkiksi Helsingin rautatieasemalla ollut automaatti jo 1940-luvulla?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Valokuva-automaattien historiasta Suomessa ei tiedetä paljoa, mutta sen verran tiedetään, että Helsingissä Stockmannin tavaratalossa on ollut Photomatic-pikakuva-automaatti ainakin jo vuonna 1938. Espoon kaupunginmuseon ja Nurmeksen museon kokoelmissa on Photomatic-automaattikuvia, jotka ovat todennäköisesti juuri 1940-luvulta peräisin. Löydät ne Finna-portaalista hakusanalla "Photomatic". 

Varhaisempi pikakuva-automaatti oli nimeltään Bosco, ja Bosco-kuvia on tehty Suomessa jo 1800-luvun lopulla. Niistäkin on esimerkkejä suomalaisissa museoissa. Kehyksellisen ferrotyyppikuvan sai Bosco-automaatista noin kolmessa minuutissa. Yksi sellainen näkyy tässä aikaisemmassa Kysy museolta -kysymyksessä

Olisi mukava kuulla, jos jollakulla on lisää tietoa tai muistoja Boscosta, Photomaticista tai muista varhaisista pikakuva-automaateista Suomessa!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia