7.1.2021

Onko vanhoilla lasinegatiiveilla arvoa?

Tässä kuva pakkauksista.

Tässä kuva yhdestä negatiivista.

Minulla on kaksi pakkausta lasinegatiiveja, ja toisessa niistä on aiheena Valamon luostari, luulisin. Toisen pakkauksen lasinegatiivit ovat käyttämättömiä. Olisin kysynyt, onko lasinegatiiveilla arvoa, etenkin noilla Valamon kuvilla?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kuvan perusteella en tunnista rakennusta enkä usko sen liittyvän Valamoon, mutta tästä asiasta parempaa tietoa on varmasti Ortodoksisessa kirkkomuseossa (http://www.ortodoksinenkirkkomuseo.fi/). Kun selviää, mistä kuvat ovat, niitä voidaan vertailla eri museoiden kokoelmissa mahdollisesti oleviin kuviin samasta paikasta, ja hyvällä tuurilla jostakin löytyy samoista negatiiveista tehtyjä vedoksia ja selviää, kuka kuvaaja oli kyseessä.

Esineiden tai kuvien arvoa voidaan mitata monesta eri näkökulmasta. Rahallinen arvo on tässä tapauksessa todennäköisesti pieni. Sen sijaan lasinegatiiveilla on kulttuurihistoriallista arvoa sisältönsä kautta, varsinkin sitten, jos ja kun niistä saadaan selvitettyä lisää tietoja ja ne voidaan yhdistää tiettyyn paikkaan ja ehkä tiettyyn kuvaustilanteeseen. Ehkä jokin johtolanka piilee kuvissa itsessään, esimerkiksi siinä, mistä olet itse saanut ne? Onko kuvien mukana säilynyt tietoa niiden alkuperästä tai onko niiden pakkauksissa mitään merkintöjä? Tällaisten vihjeiden kautta voit päästä eteenpäin asian selvittelyssä.

Käyttämättömillä lasinegatiiveilla pakkauksineen voidaan ajatella olevan myös arvoa valokuvahistorian esimerkkeinä. Pakkaukset ovat arvioni mukaan 1920- tai 1930-luvulta, joten valotetut negatiivitkin lienevät samalta ajanjaksolta.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia