12.1.2021

Voiko tästä kuvasta määritellä tarkan kuvausvuoden?

Eva (Evgenia) Kuikka Polvijärveltä.

Voiko oheisesta kuvasta määrittää sen ottamisajan? Kuvassa on mummoni nuorena, jolloin hänen nimensä oli vielä Eva (tai Evgenia) Kuikka. Hän oli talon tytär Polvijärveltä. Eva syntyi vuonna 1874, ja suvussa aikoinaan kiertäneen jutun mukaan hän kävi ompeluopissa Helsingissä. Juttu on varmaan ihan totta, ainakin hän kuvasta päätellen on käynyt Helsingissä. Hänen on täytynyt olla opissa ennen vuotta 1895, eli itse ajoittaisin Helsingin reissun ja kuvanoton vuosiin 1892-1894. Onko Axel Strandbergin kuvaamon kuvia tai tietoja asiakkaista olemassa? Ketkä järjestivät ompeluoppia tuohon aikaan? Mistä voisi saada lisätietoja? Jos oppilaista olisi säilynyt osallistujatietoja, niin ajoitus voisi olla tarkka? Sitä paitsi ko. opetus olisi muutenkin mielenkiintoista tietoa. Ymmärrän, etteivät viimeiset kysymykset oikein liity valokuviin...

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Axel Strandbergin valokuvausateljeen historiasta saamme ainakin aikaisimman mahdollisen kuvausvuoden. Ruotsalaissyntyinen Axel Strandberg avasi valokuvaamonsa Helsingissä 9. tammikuuta 1898. Jos isoäitisi oli silloin jo suorittanut opintonsa, ehkä hän on käynyt Helsingissä tuona vuonna uudelleen muilla asioilla. Strandbergin valokuvaamon asiakasrekisterin tai kuvauspäiväkirjojen ei tiedetä säilyneen.

Ompelijakoulutuksesta yksi johtolanka voisi olla vuonna 1881 perustettu Helsingin käsityökoulu. Koulusta on julkaistu vuonna 1931 Katri Laineen kirjoittama historiikki, joka saattaa vielä löytyä kirjastoista tai antikvariaateista.

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia