6.9.2021

Kuinka yleisiä heliogravyyyrit taideteoksista olivat?

Edesmenneellä isälläni oli vanha heliogravyyri: Jumalanpalvelus Uudenmaan saaristossa. Tämä on kopio Albert Edelfeltin taulusta, joka on öljyvärityö ja Pariisissa Musee D`Orsayn kokoelmissa. Kuinka yleisiä tällaiset heliogravyyrit olivat 1800 ja 1900- luvuilla? Paljonko niitä tehtiin ja minkä takia? Ovatko ne minkään arvoisia?

Amanuenssi Max Fritze vastaa:

Näkemättä kyseistä objektia on kysymykseen vaikeahko vastata. Voin yleisesti sanoa, että eri tavoin toteutetut kopiot taideteoksista olivat yleisiä, mutta painomäärät tietenkin vaihtelevat hurjasti. Reproduktioita tuotettiin, sillä niille oli valtavasti kysyntää. Painotalot ja galleristit julkaisivat kuvasalkkuja teoksista ja joskus taiteilijat julkaisivat niitä itsekin. Kuuluisat taideteokset olivat ennen valokuvaa olemassa ainoastaan yhdessä paikassa. Heliogravyyrien kaltaisten reproduktiomenetelmien kautta ne levisivät koteihin ympäri maailmaa. Samalla oikeastaan muuttuivat, tai monimutkaistuivat, käsityksemme taiteen ytimestä tai olemuksesta.

Hintaa en osaa enkä voi kommentoida, sillä museot eivät anna hinta-arvioita. Valokuvahistoriallinen osaaminen ei oikeastaan auta kysymyksessäsi eteenpäin, joten suosittelen, että käännyt joko Edelfelt-asiantuntijoiden tai huutokauppakamarien puoleen. Tiedän, että suomalaisissa huutokauppakamareissa on liikkunut jonkin verran Edelfeltin heliogravyyrejä, joten sieltä voisi löytyä asiantuntemusta omistamasi teoksen harvinaisuudesta.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia