10.3.2023

Miten itse tehdyt valokuvakirjat tyypitetään museonne kokoelmassa?

Hei, Valokuva-, esine-, asiakirja-, kirjalahjoituksia vastaanottavana museohenkilönä olisin ollut kiinnostunut siitä mihin museokokoelmatyyppiin lahjoittajan itsensä koostamat digitaaliset kuvakirjat, joissa on tekstiä ja kuvia (vanhoja valokuvia, päiväkirjan sivuja, skannattuja sanomalehtikuvia) Valokuvataiteen museon mielestä kuuluisivat? Onko ratkaisu tapauskohtainen? Tai pitäisikö näille kuvakirjoille luoda joku oma alakokoelmansa? Tällaisia Ifolor-kirjoja tarjotaan yhä useammin, ja niiden sisältö vaihtelee paljon. Osa muistuttaa omakustannekirjaa (jolloin sijoituspaikka voisi olla kirjakokoelma). Jos teksti on pääosassa ja tekstiä on esim. skannattu alkuperäisistä päiväkirjoista, tuntuisi aineisto kuuluvan arkistokokoelmaan. Osa kuvakirjoista näyttää valokuva-albumilta (valokuvat ovat kirjassa pääosassa), mutta kuvien laatu voi olla huono.

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Kiitos kysymyksestäsi.

Meillekin omatekoisia valokuvakirjoja tarjotaan, ja niitä on myös otettu kokoelmaan. Ne ovat tämän ajan tapa säilyttää valokuvamuistot jälkipolville, ja sikäli tärkeitä dokumentteja sekä sisältönsä että formaattinsa puolesta.

Meilläkään ei ole johdonmukaista linjaa niiden objektiluokitukseen, vaan on menty tapaus kerrallaan. Jotkut ovat kirjastossa, jotkut arkistossa, jotkut valokuvien käyttökokoelmassa. Viimeisimmästä lahjoituksesta konservaattorimme ottivat pari kappaletta omaan käyttökokoelmaansa, jotta voivat tutkia niiden materiaalisuutta ja sitä, millaisissa säilytysolosuhteissa niitä olisi paras säilyttää.

Kokoelmanhallintajärjestelmämme on siitä hyvä, että kaikki museolle tallennettava aineisto kirjataan ensin ns. kokoelmatasolle, jossa hankinnan sisältö kuvaillaan melko tarkasti. Kukin hankintaerä saa oman diaarinumeronsa, jonka sisällä voi olla mitä tahansa objekteja. Kokoelmatasolta käy ilmi, miksi objektityypeiksi mikäkin materiaali on luetteloitu, ja missä niitä fyysisesti säilytetään - tavallaan objektityypillä ei ole niin suurta merkitystä, kunhan aineisto on hakujen piirissä. Toki kokoelmanhallintajärjestelmiä on erilaisia, ja tiedän, että joidenkin järjestelmien rakenne vaatii aineiston tarkan tyypittelyn. Ehkäpä oma alakokoelmansa ei olisi teille hullumpi ratkaisu?

Kommentit (2)

Anonyymi kommentoi:

Eikö fiksuinta olisi ottaa kuvakirjan kuvatiedostot myös talteen ettei niitä myöhemmin tarvitsisi alkaa fyysisestä kirjasta digitoimaan.

Leena Sipponen kommentoi:

Toki valokuvakirjan digitaaliset tiedostot kannattaa myös tallentaa, jos ne lahjoittajalla ovat tallessa ja hän niitä tarjoaa.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia