6.9.2023

Miten kuvankäsittelyyn tarkoitettua väripistoolia on käytetty?

Hei! Minulla on väripistooli, joka on ollut entisajan kuvankäsittelyssä valokuvaajan käytössä. Haluaisin tietää, miten sitä on siinä työssä tarkasti ottaen käytetty? Säilytyslaatikossa lukee: Graphisches Fachgeschaft Curt Hiekel Leipzig. Laite ei ole juuri nyt minulla, mutta on lähes kuvan mukainen (kuvan säilytyslaatikon teksti on samanlainen, mutta minulla olevan laitteen varsiosa on bakeliittia).

Amanuenssit Max Fritze ja Leena Sipponen vastaa:

Hei,

kiitos kysymyksestäsi.

Väripistoolia, toiselta nimeltään kynäruiskua käytettiin jo 1800-luvun lopulla valokuvavedosten jälkikäsittelyssä ja värittämisessä. Tarkemmat retusointitoimenpiteet tehtiin yhä siveltimellä, mutta ilmanpaineella suihkutetulla värillä saattoi saada nopeasti ja tehokkaasti käsiteltyä suurempia kuva-aloja.

Kynäruiskuja käytettiin mm. valokuvasuurennoksia tehdessä, sillä suurennoksissa kuvien laatu ja yksityiskohdat kärsivät ja puutteet paikattiin retusoimalla. Niillä myös väritettiin valokuvia vesivärejä käyttäen. Daniel Nyblinin kuvaamo Helsingissä oli ensimmäinen Suomessa, jossa kynäruiskuja alettiin käyttää retusointiin vuonna 1896. 

Nyblinin valokuvaustarvikemyymälästä kynäruiskuja ei 1800-1900-lukujen vaihteen hinnastojen perusteella näytä saaneen. Ei liioin muista helsinkiläisistä valokuvaustarvikeliikkeistä, kuten Anton Podworskyltä, Soliolta tai P.J. Bögelundilta, joiden 1900-luvun alun katalogeja selailin.

Laite toimi paineilmakompressorilla, josta johdettiin letku pistoolin alapuolella olevaan suuttimeen. Pistoolin päällä olevaan kuppiin kaadettiin nestemäistä väriä, ja liipaisimesta painaen väriä suihkutettiin kuvaan. "Air brushin" käytöstä on olemassa videoita Youtubessa: esim. The Most Important Airbrush Beginner Tip ja Airbrushing 3 things you need to start.
Hakusanoilla "airbrush air compressor antique" löytyy Googlen kuvahausta kuvia vanhoista kompressoreista, ja toiminnassa sellaisia löytyy myös videoituna Youtubesta.

Leike Aftonpostenista 25.11.1896

Tässä leikkeessä vuodelta 1898 kehutaan jo Nyblinin hienoja akvarellimaalauksia muistuttaneita muotokuvia, jotka oli toteutettu kynäruiskulla.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia