21.12.2016

Mistä asti on ollut mahdollista tehdä minikokoisia tirkistyskuvia?

Minulla on isoisältäni peritty paperiveitsi. Sen yläosassa on 3 mm halkaisijaltaan oleva aukko, jossa on suurennuslasin takana mustavalkoinen diakuva Kiovan keskustassa olevasta ratsastajapatsaasta. Isoisäni Iivari Tuomisto on ilmeisesti ostanut sen ammattipainijana Venäjällä kiertäessään Kiovasta. Miten kauan on näin pieniä selkeitä diakuvia pystytty valmistamaan kaupallisesti ja niin, että tuollainen esine on osattu tehdä?

Amanuenssi Maria Faarinen vastaa:

Erillaiset tirkistyskuvalla varustetut matkamuistot ja muut esineet olivat aikoinaan suosittuja. Esineissä on yleensä suurennuslasi, jonka läpi katsotaan mikrokuvaa. Linssin vaikutuksesta kuva näyttää jopa epätodellisen elävältä ja kolmiulotteoiselta. Paperiveistäsi näkemättä en voi ottaa kantaa siihen, onko sisällä todella diakuva vai sittenkin vedos - se voi olla periaatteessa kumpi vain. Asiasta tuskin saa täyttä varmuutta rikkomatta veistä, ja siinä ei tietenkään olisi mitään mieltä.

1800-luvun jälkipuoliskolla kehiteltiin runsaasti erilaisia valokuvaan perustuvia katselukojeita ja laitteita. Ensimmäinen "diakuva" eli positiivikuva transparentilla pohjalla patentoitiin jo vuonna 1850. Mikrokuvan sisältäviä tirkistelyesineitä on valmistettu ainakin 1800-luvun viimeisillä vuosikymmeniltä asti. Perinne jatkui eri muodoissa läpi vuosikymmenten View-Mastereihin saakka.

Joku esineisiin erikoistunut henkilö osaa varmasti ajoittaa veitsen minua paremmin. Valokuvateknisiä esteitä sille, että se olisi jo 1800-luvun puolelta ei mielestäni ole. 1900-luvun alkupuoli voisi olla aika todennäköinen ajoitus, mutta en tunne paperiveitsikulttuuria, joten tämä on nyt amatöörimäinen arvaukseni.

Käyttöesineisiin kiinnitetyistä mikrovalokuvista on lisätietoa myös oheisessa kokoelmanostossa Museon verkkosivulla.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia