Kysy meiltä työelämästä ja sosiaalihistoriasta! Työväenmuseo Werstas vastaa omaan tallennusalueensa kuuluviin kysymyksiin. Näitä ovat työväenliikkeeseen, ammattiyhdistyksiin, edistysmieliseen osuustoimintaan liittyvät kysymykset sekä sisällissodasta erityisesti punaisten puolen toimintaan liittyvät kysymykset. Samoin voit kysyä monenlaisen kansalaistoiminnan historiasta, niin ympäristö-, nais- kuin rauhanliikkeen sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiasta. Meiltä voi kysyä myös viittomakielisten historiasta ja Lenin-museon teemoista: Suomen ja Neuvostoliiton suhteista ja esimerkiksi neuvostonostalgiasta.
Halutessasi voit liittää kysymykseesi myös valokuvan. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Vastamme kahden viikon kuluessa. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.Mikä on leniniana?
Olen joissakin teksteissä törmännyt käsitteeseen ”leniniana”. Mitä se tarkoittaa ja mistä se tulee?
Mia Heinimaa vastaa:
Termillä ”leniniana” tarkoitettiin Neuvostoliitossa kaikkia eri taiteen muotoja, jonka kohteena oli Vladimir Iljitš Uljanov eli Lenin. Termi on johdannainen Lenin-nimestä.
Esimerkkejä leninianasta:
Kirjallisuus: Vladimir Majakovskin runoelma ”V.I. Lenin” on ehkä kuuluisin kirjallisuuden leniniaanaan kuuluva teos. Arvo Turtiainen käänsi sen suomeksi vuonna 1970 kun Leninin syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta.
Kansanperinne: Evenkien keskuudessa kerrottin 1930-luvulla tarinaa, miten metsästäjä Dolbone yritti saada palkkion Leninin tappamisesta. Kun hän viimein löysi Leninin, asettuivat metsän eläimet ja puut suojelemaan proletariaatin johtajaa. Näin metsäsätäjä ymmärsi, että viimein taigallekin alkoi paistaa aurinko.
Kuvataide: Kuvanveistäjä Sergei Merkurov ehti tutustua Leniniin tämän elinaikana. Leninin kuoltua Merkurov teki leninin kuolinnaamion ja kipsivalokset hänen käsistään.
Taidemaalari, graafikko Isaak Brodski, Vladimir Serov olivat leniniana taiteilijoiden eturivissä.
Valokuva:Leninin kuoleman jälkeen Neuvostoliitossa alettiin painaa valokuvakorttisarjoja Leninistä. Leniniä pääsivät kuvaamaan mm. Pjotr Otsup, Moisei Nappelbaum ja Lenin sisar Maria Uljanova.
Julistetaide kuvasi Leniniä monin tavoin. Denin ja Tšeremnyhin juliste ”Toveri Lenin puhdistaa maapallon liasta” on tuttu myös nykyajan ihmisille.
Elokuva ja teatteri on luonut oman leniniana versionsa. Leninistä on tehty sekä dokumenttielokuvia (Dziga Vertov) ja sepitteellisiä taide-elokuvia kuten yhteistyöelokuva ”Luottamus”, jonka toinenohjaaja oli Edvin Laine.
Leninin kasvot ovat tunnistettavissa postimerkeissä, käsitöissä jopa konditoriatuotteissa – sokerista valmistettu Leninin profiilikuva on tänä päivänä harvinaisuus.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys