25.2.2021

Finlaysonin työväen ammattiosaston vanha lippu

Tiedän, että Finlaysonin puuvillatehtaalla Tampereella työläiset perustivat ammattiosaston vuonna 1905. Onkohan ammattiosaston vanha lippu säilynyt?

Marita Viinamäki vastaa:

Kyllä, lippu on säilynyt ja olemme iloisia, että se kuuluu meidän museomme kokoelmiin. Lipusta on nimittäin olemassa paljon mielenkiintoista tietoa. Kokoelmissamme olevassa kauniissa kulkuelipussa on kuva-aiheen alapuolelle kirjottu teksti "S.K.L. OSASTO No 20. 1930" eli lippu on ollut Suomen Kutomateollisuustyöväen liiton osaston numero 20 lippu. Tämä lippu on kuulunut kuitenkin alun perin Finlaysonin työväen osastolle N:o 1 ja lipussa on nähtävissä jäljet pois puretusta aiemmasta kirjonnasta. Vanhempi kirjonta lipussa on ollut: "F:n Kumpp. T.A.O. 1905".

Finlaysonin työväen ammattiosasto tosiaankin perustettiin suurlakkovuonna 1905 ja osasto ryhtyi oman lipun hankkimiseen vuonna 1906.  Sitä varten perustettiin 20 hengen komitea. Komitea päätti järjestää piirustuskilpailun, josta tiedotettiin pariin otteeseen Kansan Lehdessä. Kilpailuun tulleista lippuaihe-ehdotuksista voittajaksi valikoitui yksimielisesti nimimerkki ”Onnistus II”. Tuon nimimerkin takana oli kivipainaja Julius Syren. Syrenin voittoisassa lippuaiheessa voi nähdä kahleista vapautuvan, parempaa huomista kohti tähyävän nuorukaisen. Kun ammattiosasto oli hyväksynyt lippukomitean valinnan, palkattiin lipun tekijäksi punalippujen ompelijana tunnettu koruompelija Anna Engberg. Lippu tuli maksamaan 288,10 markkaa – summa kerättiin pääosin kolehtina osaston jäseniltä. Lippu vihittiin juhlallisesti käyttöön 1.6.1906 järjestetyssä tilaisuudessa, jossa oli puhetta, laulua ja soittoa.

Vuonna 1930 Finlaysonin työväen osasto N:o 1 lakkautettiin Suomen Kutomateollisuustyöväen Liiton jakaantuessa poliittisesti kahteen leiriin liiton erotessa Suomen Ammattijärjestöstä. Osaston lippu siirtyi Suomen Kutomateollisuustyöväen liitolle, joka luovutti sen uudelle osastolle ja näin myös lipun teksti purettiin ja kirjottiin uudelleen. Valokuvien perusteella lippua käytettiin myöhemmin muun muassa vuoden 1956 yleislakkokulkueessa Tampereella.

Lipusta löytyy tietoja myös Arjenhistoria.fi:n kautta.

Lähteet:

Näreikkö, Heikki & Takalo, Tenho: Säikeistä yhteen. Tekstiili- ja vaatetustyöväen historia. Tampere: Tekstiili- ja Vaatetustyöväen Liitto ry  1986.

Turunen, Risto: Pumpulivallankumous - Finlaysonin tehtaalaisten maailmankuvan muutos 1800-luvulta vuoteen 1918. Historian pro gradu –tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto, Yhteiskunta-ja kulttuuritieteiden yksikkö 2012.

Esineen luovutuksen yhteydessä museoon saadut tiedot.

Asiasanat: ammattiyhdistykset, ammattiliitot, liput, tehtaat

Werstaan kokoelmissa oleva Finlaysonin työväen ammattiosaston lippu on valmistettu vuonna 1906. Kuva: Emilia Lemmetyinen. Työväenmuseo Werstaan esinekokoelmat.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia