8.3.2021

Käsivarsinauha ”B.M.” – punakaartin hihanauha?

Hallussani on kuvan käsivarsinauha ja kiinnostaisi tietää, mikä se on. Voisiko se olla punakaartin hihanauha? Nauhan leveys on n. 8 cm, pituus 44 cm.

Nauha on peräisin Lahdesta. Se oli ollut vanhassa talossa vintillä muiden sotilastavaroiden joukossa. Talon asukkaat ovat olleet suojeluskuntalaisia ja muissakin järjestöissä (IKL, AKS) aktiivisia jäseniä.

Marita Viinamäki vastaa:

Käsivarsinauha on selvästikin vanha ja selvästi punakaartin käsivarsinauha.

Ongelmana ovat nuo kirjaimet, jotka eivät aukea, joten mitään tarkempaa emme pysty sanomaan. Tuo B-kirjain viittaisi siihen, että nauha ei ole suomenkieliseltä seudulta, ja Lahtea lähin oli tietenkin Porvoo, mutta koska Lahteen pakkautui ympäri Etelä-Suomea punakaarteja, se voi olla jokin muukin paikkakunta (Bromarv ja mitä muita mahdollisia olisi...). Tuo M-kirjain on oikeastaan vielä isompi mysteeri, mistä se tulee.Yksi ajatus ruotsinkielisten alueiden osalta on, että tuo B-kirjain voisi olla myös Bataljon/pataljoona, jota sitten seuraisi jokin toinen sana, esim.  bataljon + M-kirjaimella alkava paikannimi tai bataljon + M-kirjaimella alkava henkilön nimi tai vaikka bataljon + maskingevär (?).

Pienemmillä paikkakunnilla hihanauhassa on yleensä paikkakunnan kirjain ja PK (punakaarti); isommilla paikkakunnilla, joissa kaarteja oli enemmän, yksikkö oli merkitty tarkemmin esim. H:ki IV.III.IV. Ja joillakin erikoisyksiköillä oli omat tunnukset, kuten miliiseillä H-kirjain.

Joskus kaartin muodosti myös ammattiosasto, voimisteluseura tms., kuten esimerkiksi Helsingin Jyry, joten kirjaimet voisivat tulla myös jonkinlaisen tämäntapaisen yhdistelmän kautta.

Kysyin noista kirjaimista "B.M." myös Lenin-museon erikoistutkijaltamme Mia Heinimaalta, jos kirjaimet merkitsisivät venäjäksi jotain, mutta hän ei ainakaan nopeasti keksinyt tähän mitään sopivaa yhteyttä.

Sinänsähän nuo punaisten käsivarsinauhat ovat tyyliltään aika kirjavia. Ja jotkut ovat vain punaisia nauhoja ilman merkkejä tai kirjaimia.

Mutta tällaiseen vastaukseen siis päädyimme, että olisi punakaartin käsivarsinauha, mutta sen tarkemmin emme valitettavasti pysty sanomaan.

(Vastauksen laatimisessa ja pohdinnoissa oli mukana Kimmo Kestinen.)

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia