2.9.2021

Pulpetin leima

Hei! Meillä on vanha pulpetti, jossa on vanha leima: ympyrän muotoinen jossa lukee ”Salo -hakaristimerkki- osakeyhtiö". Mikä on pulpetin historia?

Leena Ahonen vastaa:

Kuvaa näkemättä kuvittelisin, että kyseessä olisi Osakeyhtiö Koulukalusto Salon pulpetti. Koulukalusto oli Suomen ensimmäinen kouluihin tarvittavien huonekalujen ja muiden opetusvälineiden tekijä. Tehdas aloitti vuonna 1910 Salossa. Perustaja oli opettaja Fridolf Salola ja vuonna 1912 johtajaksi tuli Gustaf (Gustav) Sigfrid Sonntag. Tehdas toimi pitkään ainoana alallaan. Kalusteissa kiinnitettiin erityistä huomiota tarkoituksenmukaisuuteen ja oppilaiden terveyteen. Koulukalusteita vietiin myös ulkomaille, Eurooppaan, Neuvostoliittoon ja jopa Yhdysvaltioihin. Vuonna 1990 Koulukalusto Oy:n liiketoiminta yhdistyi Iskuun.


Tarkkoja tietoja tunnuksen käytöstä en valitettavasti löytänyt. Hakaristi oli yrityksen tunnuksessa lyhyen aikaa 1930-luvulla, ainakin vuosina 1935-37. Merkin löytää esim Opettajain lehdestä 1/1935. Kokoelmistamme löytyvässä lukujärjestyksessä 1960-luvulta näkyy tunnus ilman hakaristejä.


Tehtaasta löytäisi lisätietoja ainakin teoksista E. Viinamäki: Osakeyhtiö Koulukalusto 1910–1940 ja Tauno Karilas: Osakeyhtiö Koulukalusto, Salo, 1910-1960 (50 vuotta koulukalusteita 1910-1960).  Jos jostain onnistuu löytämään tehtaan hintaluetteloita, saattaisi niissä olla pulpettien kuvia. Valitettavasti hintaluetteloita ei löydy Kansalliskirjaton digitoiduista aineistoista.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia