10.2.2022

Finlaysonin tehtaan arkistot

Hei, Kysyisin Finlaysonin tehtaan arkistojen arkistoinnista. Olen tarkastanut arkistoluettelot mm. Tampereen kaupunginarkiston digitaalisten luetteloiden osalta, mutta en löytänyt tyhjentävää vastausta. Ko. luettelot näyttivät melkoisen vähäisiltä. Tiedättekö tilanteen elinkeinoelämän keskusarkiston osalta? Mikä on tilanne arkistojen osalta esim. 1980-1990-lukujen Treen tehdasalueen arkistojen osalta, eli ts. ovatko edelleen jäljelle jääneen yrityksen hallussa, vai onko niitä luovutettu keskusarkistoihin? Mikä oli Kiinteistö-invest Oy:n ja sen arkistojen kohtalo?

Leena Ahonen vastaa:

Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto ELKA säilyttää Finlaysonin yritysarkistoja https://elka.fi/. En osaa tarkkaan sanoa, mihin vuoteen asti tietoja on, mutta asiaa kannattaa tiedustella heiltä. Kaikki aineistot eivät näy verkon kautta ja uusimpiin aineistoihin liittyy toki myös mm. henkilötietoja, joita ei voi julkaista.
Mikäli etsii yksittäisen työntekijän tietoja esimerkiksi sadan vuoden takaa, löytyy Elkasta työhön otettujen ja työstä eronneiden luettelot sekä palkkaluetteloita, joista kannattaa aloittaa. Myös Tampereen museoiden kokoelmissa Vapriikissa on mm. luettelo alaikäisistä työntekijöistä 1900-luvun alusta ja joitain Kiinteistö Investin papereita. Meillä Werstaalla on luettavissa Finlaysonin tehtaalaisten oma lehti Yhdyslanka, josta löytää työläisten arkea koskevia pakinoita, uutisia ja tapahtumailmoituksia.  

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia