11.9.2023

Ompelijoiden koulutus

Äitini oli 1930 -luvulla ompeluopissa Jyväskylässä. Onko teillä tietoa, missä tuollainen oppimispaikka oli ja kuinka kauan se kesti?

Leena Ahonen vastaa:

Ensimmäinen oppisopimuslaki säädettiin sata vuotta sitten, vuonna 1923. Ompeluoppia sai yksityisiltä ammatinharjoittajilta, ompeluliikkeissä ja 1930-luvun pula-aikana sitä järjestettiin myös työttömyystöinä.

Oppiaika oli oppilaan ennakkotiedoista riippuen vähintään kaksi vuotta ja enintään neljä vuotta. Tästä ensimmäiset kolme kuukautta oli koeaikaa. Ammatinharjoittaja tarjosi oppilaalle usein asunnon ja ruoan sekä tietysti sopimuksen mukaisen palkan. Ammatinharjoittajan oli annettava oppilaalle sellaista opetusta, että tämä oppiajan päättyessä kykeni suorittamaan ammattikokeen ja täten osoitti hallitsevansa ompelijan ammatin. Kokeeseen saattoi kuulua esimerkiksi näytekappaleen valmistaminen. Oppiajan päätyttyä oppilas sai oppitodistuksen, joka sisälsi tiedon oppiajan pituudesta, oppilaan työtaidosta, ahkeruudesta ja käytöksestä.

Oppisopimuskoulutusta valvoi paikkakunnan ammattioppilaslautakunta, jonka arkistot saattaisivat löytyä esimerkiksi kapunginarkistosta. Oppisopimus rekisteröitiin ammattioppilaslautakunnassa ja sopimuksen liitteiksi tuli liittää kopiot oppilaan aiemmista todistuksista. Hyvällä onnella nämäkin löytyisivät arkistosta.
Digitoiduista Keskisuomalaista selviää, että Jyväskylän seudulla ompeluoppilaita ottivat usein muun muassa Leninki-Salonki, Hilja Ruth ja Maria Joutsi.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia